Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

Andy Wong/AP/SCANPIX
Andy Wong/AP/SCANPIX les mer

Teknologi

Tetter hullene i den kinesiske internett-muren

Kanaler for fri kommunikasjon ut av Kina er truet av et mystisk fenomen.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Å kommunisere fritt på internett ser ut til å bli enda vanskeligere fremover. Kinesiske myndigheter har satt opp et imponerende forsvarsverk, som ofte kalles den ”store kinesiske brannmuren”, men hittil har det vært mulig å kommunisere kryptert og skjule hvem man snakker med via anonymiserende nettverk som Tor. Hvis man er koblet på Tor er det svært vanskelig for overvåkere å se hvilke tjenester eller nettsider man faktisk bruker.

De siste månedene har imidlertid et nytt fenomen oppstått, skriver Forbes.com. Når brukere fra Kina tar kontakt med en slik anonymiseringstjeneste i utlandet får tjenesten først tilsendt en del tilsynelatende tilfeldige data, og så hender det at forbindelsen blir brutt, tilsynelatende uten grunn.

- Noen prøver å koble seg opp, og så kommer en merkelig skanning og forbindelsen slutter å fungere, sier Andrew Lewman, leder for Tor-prosjektet, som er et viktig verktøy for folk som prøver å unngå sensur og overvåking.

Merkelig og halv-systematisk
Lewman forteller at mange tilkoblingspunkter i nettveket blir utilgjengelige fra Kina timer eller minutter etter at de er satt opp, og at andre tjenester som Ultrasurf og Freegate skal ha hatt liknende problemer.

- Vi ser merkelige ting hele tiden, men dette er halv-systematisk, og det kommer bare fra Kina, sier han til Forbes.com.

Han tror kinesiske nettleverandører tester et nytt system som skal hindre brukere i Kina å gå rundt de vanlige stengslene. De skanner tjenesten deres borgere prøver å sette opp forbindelse med før de setter opp forbindelsen.

Andre forskere og sikkerhetsfolk bekrefter at de har sett det samme fenomenet, og en sier at så mye som 20 prosent av oppkoblingsforsøkene fra Kina til Tor nå blokkeres.

Vrir seg unna?
Foreløpig er det bare noen brukere som opplever dette, derfor tror Lewman det foreløpig er en test. Han vet ikke hvordan de som gjør dette klarer å skille mellom Tor og annen kryptert kommunikasjon. Kina ville nemlig fått store problemer hvis de prøvde å blokkere all kryptert trafikk, og de må derfor være i stand til å se et mønster i svarene Tor-nettverket gir.

Iran forsøkte på noe liknende i 2009, da de forsøkte å blokkere trafikk til Tor-nettverket. Tor ble endret for å gjøre dette vanskelig, og nå jobber de med å unngå det kinesiske initiativet.

Les også:

Advarer mot å ta med mobilen til utlandet

PST: Så å si umulig å oppklare dataspionasje

Tekno Teknologi
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.