- Denne utviklingen er absolutt bekymringsfull, sier assisterende informasjonsdirektør Emma Elisabeth Vennesland i Europeiske Reiseforsikring og If.

Ved utgangen av november har Europeiske reiseforsikring utbetalt 16,2 millioner kroner i erstatninger etter tyveri av mobiltelefon. Det er en økning på hele 63 % fra samme tid i 2010.

Så langt er det innrapportert 4755 saker rundt mobiltyveri, mot 3313 på samme tid i fjor. Dette er en økning på hele 43 prosent, viser de nye tallene som kommer ut på mandag

- I Oslo har det virkelig vært en eksplosjon det siste året, og vi opplever en «all time high» for mobiltyveri, sier Vennesland.

For dårlige på sikkerhetsinnstillinger
De fleste nordmenn tror det holder å sperre sim-kortet, eller levere imei-nummeret til politiet om uhellet skulle være ute, men det eneste disse innstillingene gjør er å sperre trafikken på telefonen. Informasjon som allerede ligger på telefonen vil fortsatt være tilgjengelig for tyven.

Altså vil meldinger og e-poster som ble sendt og mottatt før telefonen ble stjålet fortsatt kunne leses.

- Den teknologien som skal gjøre oss mer uavhengige, er også med på å gjøre oss mer sårbare, sier sikkerhetsrådgiver Ronald Barø i PST.

Han tror ikke teknologien er problemet, men hvordan menneskene bruker den.

- Naivitetsprinsippet er nok fortsatt ganske aktuelt. De fleste av oss tror ikke at noen der ute er ute etter å ta oss, og det er ikke sikkert at mange vil det heller. Men det kan være at det endrer seg når de finner telefonen din, og en hel del sensitiv informasjon, sier Barø.

Hele 60 prosent av mobiltyveriene skjedde i Norge, viser de nye tallene fra Europeiske reiseforsikring.

 

Tyveriene øker i julen
- Mange velger å lagre passordene sine på telefonen fordi de synes det er slitsomt å trykke det inn hver gang, sier Barø.

Det tar bare noen få sekunder å trykke inn passordet, og informasjonen din vil være sikret for eventuelle tyverier, mener han.

Så langt i år blitt stjålet telefoner for mellom 40 og 45 millioner kroner, ifølge beregninger fra Europeiske Reiseforsikring.

Vi ser at smarttelefoner, for eksempel iPhone og ulike Android-telefoner er spesielt ettertraktet. Tyvene er helt opplagt både oppdatert på modeller og kresne på hvilke de vil stjele, sier Vennesland.

Hun peker på at tyveriene alltid øker spesielt i juletider, da det er mye trengsel og folk har mange poser og holde styr på.

Les også: App-ene overvåker deg

Ikke lån vekk telefonen
Barø mener at spesielt Android-telefoner er utsatt for svindel, da hvem som helst kan lage en app til disse telefonene.

- Det veldig lett å legge inn skadelig programvare på telefonen, derfor bør de fleste lage seg en regel om at de ikke låner telefonen til fremmede, eller andre de ikke ønsker at skal se sensitiv informasjon, sier Barø.

Han mener at å alltid ha kontroll på sin egen telefon er det mest effektive sikkerhetstiltaket en privatperson kan gjøre.

Ekspertenes råd:
* Skaff deg en «Killpill»-løsning, som gir deg muligheten til å fjernslette alt innholdet på mobilen din. Eksempler på slike løsninger er Apples «Mobile Me» og «Icloud», disse løsningene fungerer også på Android og Windows, men det kan være lurt å spørre forhandleren eller produsenten av telefonen om hvilken løsning som er mest effektiv. Husk at du må gå inn på nettet for å aktivisere løsningen, det går ikke an å dette etter at telefonen har blitt stjålet.

* Vær forsiktig med hvem du låner telefonen til, tyver og svindlere kan raskt legge inn spyware i telefonen din, som mater informasjon ut til dem. Dette gjelder også i kjøp og salg av apper.

* Du bør aldri lagre passordene dine på telefonen din, selv om den da er sperret vil tyven fortsatt ha tilgang til for eksempel nettbanken din, e-posten, eller kontaktlisten. Hvis du mister telefonen sammen med bankkortet bør du endre alle passordene så raskt som mulig.

* Benytt alle de innebygde sikkerhetsinnstillingene på telefonen, som for eksempel kode på tastelåsen.

Kilde: Sikkerhetsrådgiver Ronald Barø i PST og sikkerhetsansvarlig Eirik Gulbrandsen i IBM.

Les også: Slik sikrer du deg mot mobil-spionasje

Skjult program følger alle dine tastetrykk (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.