Hvilket merke som står på mobiltelefonen du kjøper, er ikke nødvendigvis det viktigste. Vel så viktig er hva slags operativsystem mobiltelefonen benytter. Det er det som avgjør hvordan telefonen brukes, hvor enkel den er å bruke, hvilke muligheter du har for tilpasning, og sist, men ikke minst: hva slags apper du har tilgang til.

Før du velger mobiltelefon, bør du med andre ord finne ut hvilken mobilplattform som passer best til dine behov.

De tre store
Analyseselskapet Gartner tror kampen om mobilkundene i årene fremover vil stå mellom tre hovedaktører; Microsoft, Google og Apple. De tre står bak hver sin mobilplattform. Apples iOS benyttes på iPhone, mens Googles Android-plattform finnes på mobiltelefoner fra et stort antall ulike produsenter. Microsoft står bak den nyeste plattformen, Windows Phone, som i likhet med Android brukes på mobiltelefoner fra mange produsenter.

 

Foreløpig har ikke Microsofts Windows Phone-plattform vært noen stor suksess. Ifølge tall fra Gartner sank Microsofts markedsandel for smarttelefoner fra 2,5 prosent til 1,5 prosent i tredje kvartal, sammenlignet med samme periode i 2010. Apple gikk ned fra 16,6 til 15,0 prosent. Android står igjen som den store vinneren, og klarte å øke sin markedsandel fra 25,3 prosent i tredje kvartal 2010 til hele 52,5 prosent for samme periode i år.

Gartner tror imidlertid at Windows Phone vil bli en farlig utfordrer til Apple og Google, og vil i løpet de neste årene øke sin markedsandel betydelig - mye takket være samarbeidet med Nokia. Innen 2014 vil Windows Phone, ifølge Gartner, ha passert Apples iOS, og dermed være den nest største mobilplattformen – etter Android.

- Vi regner med at samarbeidet med Nokia nærmest kommer til å «turbolade» Windows Phone, sa Leif-Olof Wallin i Gartner på konferansen Mobile Trender nylig. Nokia vil bli godt hjulpet av mobiloperatørene, mener Wallin.

Les også: Apple vil tape for Microsoft

En fersk rapport fra IDC viser at Nokia/Microsoft-samarbeidet begynner å bære frukter. Om det kanskje ikke vises så godt på salgstallene ennå, så begynner apputviklerne å få øynene opp for Windows Phone. Antallet utviklere som svarer at de er "veldig interessert" i å utvikle apper for Windows Phone har nemlig gått kraftig opp den siste tiden, og Windows Phone er nå den tredje mest attraktive plattformen å utvikle apper for. Og det er bra, ettersom et godt utvalg av kvalitetsapper er alfa og omega for å kunne lykkes.

Vi har tatt en kikk på de tre plattformene Gartner mener vil dominere, og sett på hvilken som egner seg best – avhengig av både hva du skal bruke det til og hvilke behov du har.

Google: Android

 

Dette er det operativsystemet som brukes på flest telefoner. Ettersom Google tillater at telefonprodusentene gjør egne tilpasninger, kan imidlertid Android se veldig forskjellig ut fra telefon til telefon.

Fordeler med Android:
- Åpent system som er enkelt å tilpasse, og med mange avanserte muligheter. Startskjermene kan for eksempel tilpasses med "widgets", mapper og snarveier.
- Widgets viser nyttig informasjon rett på startskjermen, for eksempel innboksen din, aksjekurser eller oppdateringer fra sosiale nettverk.
- Ekte fleroppgavekjøring ("multitasking"). Programmer kan kjøre i bakgrunnen, uten at de automatisk "pauses", slik som på de to andre plattformene (les om ulempene med dette under).
- Hvem som helst kan legge ut apper i appbutikken Android, uten at appene må godkjennes av noen først. Det gjør at utvalget vokser raskt.
- Stort utvalg av telefoner å velge i, fra billige og enkle telefoner i totusenkronersklassen til toppmodeller med alt utstyr.

Ulemper med Android:
- Brukergrensesnitt og menyvalg kan virke rotete og vanskelig å bruke. Dette avhenger imidlertid mye av hvilke tilpasninger telefonprodusenten har lagt oppå Android.
- Apper som kjører i bakgrunnen kan redusere batterilevetiden og føre til økte datakostnader.
- At apper ikke må godkjennes før de legges ut i appbutikken, betyr at Android Market nærmest oversvømmes av apper av elendig kvalitet. Det kan være vanskelig å finne godbitene, samtidig som det også har vært tilfeller av "ondsinnet programvare", det vil si virus eller trojanere.

Apple: iOS

 

Apples iOS-system brukes kun på Apples egne produkter, som iPhone og iPad. Ifølge statistikk fra NetCom var hele 57 prosent av telefonene som ble solgt i Norge gjennom NetCom i november en iPhone.

Fordeler med iOS:
- Det beste utvalget av virkelig gode kvalitetsapper. Selv om Android nå kan konkurrere med iOS når det gjelder antall apper, er det på iPhone du finner de beste appene - enten du er ute etter nytteapper eller spill.
- Enkelt og intuitivt brukergrensesnitt. Hovedskjermbildet består i praksis bare av en samling snarveier til apper (eventuelt organisert i mapper).
- Lett å veksle mellom flere apper som kjører samtidig.
- Moden plattform, godt tilpasset både underholdning og bedriftsløsninger.

Ulemper med iOS:
- Lite muligheter til egen tilpasning av hvordan operativsystemet ser ut eller oppfører seg
- Alle apper som publiseres må godkjennes av Apple
- Ikke mulig å utvide telefonen med ekstra minnekort

Microsoft: Windows Phone

 

Windows Phone 7.5 brukes på telefoner fra flere produsenter, blant annet Samsung, HTC, LG og Nokia. Dette er et nytt og moderne operativsystem tilpasset moderne smarttelefoner, og har ingenting å gjøre med det gamle, utskjelte Windows Mobile-operativsystemet. Det ventes at samarbeidet med Nokia vil kunne gi Windows Phone det løftet Microsoft trenger for å kunne konkurrere med Android og iOS.

Fordeler med Windows Phone 7.5:
- Elegant brukergrensesnitt som er svært enkelt å bruke
- "Fliser" på startskjermen viser informasjon fra de ulike appene, slik at du får nyttig informasjon samlet på ett sted, og slipper å veksle mellom flere ulike apper for å holde deg oppdatert. En musikkapp kan for eksempel vise deg informasjon om sporet som spilles, en nyhetsapp kan vise deg de siste overskriftene, osv.
- Office-programmene Word, Excel og Powerpoint integrert på en elegant måte. Rediger dokumentene dine rett på telefonen.
- God og brukervennlig e-postleser og kalender
- Spilltjenesten Xbox Live lar deg logge på med samme konto som på Xbox 360. Utvalget spill til Windows Phone begynner å bli bra, og med et tilleggsprogram kan du styre Xbox-en din via mobiltelefonen.

Ulemper med Windows Phone 7.5:
- Foreløpig dårligst utvalg av apper.
- Normalt ikke mulig å utvide telefonene med ekstra minnekort
- Alle apper som publiseres må godkjennes av Microsoft

Fortsatt forvirret?
Hvilket mobiloperativsystem du bør velge, avhenger av mange ting, og ved å ta en kikk på fordelene og ulempene vi har nevnt ovenfor, vil du antagelig ha bedre forutsetninger for å velge riktig. Sjekk også om noen av favorittappene dine finnes kun på enkelte av plattformene.

Som en generell regel kan vi si at hvis du synes moderne smarttelefoner er vanskelige og innviklede å bruke, bør du velge en iPhone eller en Windows-telefon. Er du en avansert bruker, vil du kanskje ha stor glede av alle tilpasningsmulighetene i Android-plattformen.

Men til syvende og sist, handler det i stor grad om smak og behag.

Trenger du mer hjelp? Les våre mobiltester i testseksjonen!(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.