Pc-er med Microsofts Windows og maskinvare basert på brikker fra Intel har vært nesten totalt dominerende siden slutten av 1980-tallet. Men de siste årene har tet-duoen fått stadig flere utfordrere innen ”datadingser”.

En graf fra Horace Dediu som driver bloggen Asymco viser hvordan andre gamle formater har vokst og falt fra – og hvordan en ny bølge staret med Iphone i 2007. Iphone ble fulgt av Android og så Ipad, samtidig som Macintosh har hatt stø vekst de siste årene.

Se grafen her (klikk for stort bilde. OBS! Ekstern nettside):

A second view into the history of personal computing. on Twitpic

Kommer og går
Mobiltelefonene er ikke fullgode erstatninger for PC, men mye tyder på at PC-veksten avtar samtidig som nye typer maskiner med avanserte operativsystemer tar av for fullt. Det betyr blant annet Microsoft-maskiner nå er langt mindre dominerende enn før på internett.

Grafen er spennende også fordi den viser hvordan gamle kjenninger har kommet og gått, deriblant Comodore, Amiga og Atari.

Det er nok ikke rimelig å konkludere at pc-platformen kommer til å gå samme vei, og Businessinsider.com påpeker at en mengde snertne pc-er ble vist frem på CES-messen nylig, basert på Intels nye ”Ultrabook”- rammeverk. Med lav pris og vekt samt bra ytelse kan disse kanskje bidra til et nytt løft for PC, men det ble også vist frem mye fint basert på Android.

De samme tallene presentert på en annen måte viser hvor kraftig Windows og Intels dominans har vært ("WinTel")- og hvor fort den er redusert (klikk for stort bilde OBS! Ekstern nettside):

A brief history of personal computing platforms. on Twitpic (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.