Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Magnus Eidem
Magnus Eidem les mer

Teknologi

Den viktigste boken i skolesekken?

Apples planlagte Ipad-nyhet kalles ”den dårligst bevarte hemmeligheten i Cupertino”.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Apple får alltid mye oppmerksomhet rundt sine lanseringer, og i dag er det klart for et nytt kapittel i Apple-sagaen. Denne gangen er det skoler og bøker til skolen som er målet, ifølge hardnakkede rykter.

Apple ventes å offentliggjøre et samarbeid med aktører innen lærebokindustrien, samt nye funksjoner knyttet til Ipad.

Målet skal ifølge en rapport fra Washington Post være å få ungdommen til å bli vant til Apple-produkter, og dermed gjøre dem til kjøpere senere. Dette er en strategi Apple prøvde med hell for 30 år siden, og Microsoft har også vært svært aktive i skolemarkedet, med store rabatter.

Vanskelig marked
Spørsmålet er om Apple kan gjøre det samme for lærebokindustrien som for musikk og åpne et digitalt marked. Amazon har gjort liknende forsøk med sin Kindle DX, uten særlig hell. Skolebokmarkedet i USA karakteriseres som en bransje i forsvarsposisjon, som så langt har vært lite opptatt av nyvinninger. Så det er ingen selvfølge at Ipad vil kunne gjøre noe kraftig innhugg i markedet for papirbøker.

Det er selvfølgelig en fascinerende tanke at barn om noen år kan gå rundt med bare én dings i ryggsekken, som inneholder alle bøker de trenger, mer interaktive formater, samt nettilgang og muligheten for å skrive. Men det spørs om lærere ønsker å kjempe om elevenes oppmerksomhet med hele internett.

Pcmag.com påpeker dessuten at yngre barn lett kan komme til å ødelegge ganske mange Ipader gjennom skolegangen, og mener derfor videregående skole og universitetene er mest aktuelle. De tror ikke Ipad vil ta livet av skolebøkene i papir med det første, men påpeker at kompendier og materiale som deles ut på kopierte ark kan være lettere å digitalisere.

Ny programvare for å skape?
ZDnet.com -blogger Jason D. O'Grady kaller Apple-lanseringen den ”dårligst bevarte hemmeligheten i Cupertino”, som er stedet der Apples hovedkvarter ligger. Han mener det mest spennende her er hvordan tekster kan tilgjengeliggjøres for Ipad. Han påpeker at Apples Iwork’09-program har en applikasjon for å lage sider i det åpne EPUB-formatet, som blant annet støttes av Ipad.

Det er tvilsomt om Apple vil kunne følge sine vanlige strategier på dette feltet og knytte innholdet tett til enheten det leses på. Det er neppe akseptabelt for myndigheter verden rundt hvis skolebøker er tilgjengelige for Ipad, men ikke for Android-enheter.

Les også: Kresne nordmenn foretrekker denne mobilen

Tekno Teknologi
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.