Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

JOHAN ORDONEZ
JOHAN ORDONEZ les mer

Teknologi

Venter ny og mindre Ipad

Verdens mest verdifulle selskap når nye høyder på spekulasjoner om at et nytt nettbrett lanseres i begynnelsen av mars.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Teknologigiganten Apple når stadig større høyder. Også i aksjemarkedet.

Mandag kunne selskapet notere seg for all-time high på New York-børsen på nye spekulasjoner om at selskapet vil lansere en tredje versjon av suksess-netbrettet Ipad i begynnelsen av neste måned.

Jobber med mindre skjerm
Selskapet skal arbeide med leverandører om et nettbrett med en mindre skjerm, skriver Wall Street Journal tirsdag, som viser til ikke-navngitte kilder.

Ifølge kildene skal Apple ha vist dem skisser for en ny enhet med en skjermstørrelse på rundt 8 tommer, og teknologiganten arbeider nå med å kvalifisere leverandører.

Kritisk Jobs
Apple siste nettbrett, Ipad 2, har en skjerm lik den første modellen på 9,7 tommer.

Senest i 2010 kritiserte nå avdøde toppsjef og Apple-gründer Steve Jobs de mindre nettbrettene, og sa at ipad-størrelsen "var minimumkravet for å skape gode nettbrett-applikasjoner".


 

Presses fra alle kanter
Analytikere mener imidlertid at en mindre enhet vil hjelpe Apple å utvide sin markedsandel i et sterkt konkurranseutsatt marked. Blant annet har Samsung hatt stor suksess med sitt android-baserte Galaxy-nettbrett, som finnes både i de mindre størrelsene 7 og 8,9 tommer samt i en større versjon på 10,1 tommer.

Nettbutikk- og innholdsleverandør Amazon har også hatt eksplosiv suksess med lese-nettbrettet "Kindle Fire". Med sine 7 tommer tilbyr den også fargeskjerm og trådløst internett til hva man antar er kostpris, på 199 dollar. Startmodellen til Apple starter på 499 dollar.

 

- Egenskapene til Ipad er gode nok, men prisen vil være en viktig faktor for massemarkedet, spesielt i de store fremvoksende markedene som Kina og India, sier analytiker Dana Wu i Beijing-baserte Capital Securities til Wall Street Journal.

Verdens største selskap - i verdi
Apple-aksjen passerte for første gang 500 dollar mandag.

Les også: Apple passerte magisk grense

Ipad stod for mer enn 61,5 prosent av verdensomsetningen for nettbrett i tredje kvartal, ned fra 68,3 prosent i andre kvartal, ifølge Wall Street Journal, som viser til statistikk fra IDC.

Selskapet har nå en markedsverdi på 469 milliarder dollar, mer enn 2.681 milliarder kroner. Dette er mer enn konkurrenter som Microsoft og Google tilsammen. Apple er dermed også fortsatt verdens største, foran oljeselskapet ExxonMobil. Og til sammenligning er verdien på oljefondet - Statens pensjonsfond Utland - rundt 3.400 milliarder kroner.

Les også:
- Apples verdi halveres i 2012

Related content


Apple på vei mot verdensherredømme

Tekno Teknologi
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.