Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Teknologi

«Alle» utnytter Apple-hull

Svak sikkerhet i Apples Safari-nettleser lar nettsider ignorere brukernes sikkerhetsinnstillinger.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Forskere ved Stanford University har undersøkt bruk av sporingsteknologi på de 100 største nettstedene i USA. Mer enn hvert femte nettsted omgikk enkelt sikkerhetsinnstillingene i Apples nettleser Safari, og la inn sporingskapsler selv om brukeren hadde stengt muligheten i innstillingene, skriver Wall Street Journal.

Problemet skyldes en svakhet i programmeringen av nettleseren og gjelder både den versjonen som brukes på Iphone og Ipad og den versjonen som brukes på Mac og andre pc-er.

Også de store annonsenettverkene, som Google og Yahoo, utnytter svakheten for å tvinge gjennom annonsevisninger. Siden disse annonsetjenestene brukes av en mengde andre nettsteder er problemet svært utbredt.

Google hevder i en kommentar at de ikke utnytter et sikkerhetshull, men at metoden er en del av funksjonaliteten i nettleseren. Samtidig informerer Google på sine nettsider brukere om at Safaris sikkerhetsinnstillinger er til å stole på, og at de ikke sporer brukere som har sperret for sporing. Safari er en av få nettlesere som blokkerer sporing som standard.

Etter å ha blitt konfrontert med saken har Google endret sin praksis i forhold til Safari-brukere.

Les også:
Nær dobling for Opera
Apple slo alle i 2011
Sjekk hvem som vet "alt" om deg

Tekno Teknologi
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.