Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Teknologi

Apple inviterer til Ipad 3-lansering

Apples invitasjon kan neppe misforstås. Men hva skjuler seg under panseret?

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

”Vi har noe du virkelig må se. Og ta på.” Dette er teksten på Apples invitasjon til et arrangement 7. mars. Bildet viser en skjerm i typisk Ipad-format, og ingen er nå i tvil om at det er Ipad 3 som skal vises frem.

Nyheten sendte Apple-aksjer til ny rekordnotering på 535 dollar per aksje i går, og skapte storm på Twitter, selv om dette var akkurat som ventet. De fleste spekulasjoner og lekkasjer hadde pekt mot en Ipad-lansering nettopp 7. mars.

Så spørs det hvilke av de andre forventningene som vil bli innfridd. Som vanlig er det et stort felt av mulige endringer, men Apples historie viser at det meste kommer som begrensede videreutviklinger, med unntak av lanseringer av helt nye produktkategorier.

Hva kan man vente?
Flere blogger har hevdet å ha fått innsyn i spesielle deler som inngår i Ipad 3, og en del endringer virker mer logiske enn andre. Her er noen av endringene som kan ventes:

-Bedre skjermoppløsning, trolig QXGA, som gir 2.048 x 1.536 piksler, en dobling av dagens oppløsning.

-Bedre batteri – kanskje så mye som dobling av ytelsen, noe som neppe betyr dobling av batteritiden hvis maskinvaren samtidig blir kraftigere.

-Bedre kamera – kanskje i nærheten av det Iphone 4S har.

-Raskere prosessor – kanskje en A6-prosessor. Dette er nyttig ikke minst for å takle mer høyoppløselig grafikk til den nye skjermen.

-4G data – mange tror dette kan bli Apples første produkt som støtter LTE, som kan gi datahastigheter over 100 Mb/s. Dagens 3G har en maksgrense på 21 Mb/s, og støtter mange steder bare 3,6 Mb/s. Dette kan komme som en tilleggsfunksjon på de dyrere versjonene, på samme måte som 3G har vært tilleggsfunksjonalitet på tidligere Ipader.

-Siri kommer trolig til Ipad 3, den digitale stemmestyrte assistenten som i høst dukket opp på Iphone 4S.

- Mer lagring er mulig - kanskje en versjon med 128 GB. Dagens toppmodell støtter 64 GB lagring.

Et stort spørsmål er om navnet blir Ipad 3 eller Ipad 2S. Mange ventet seg Iphone 5 før jul, men det som kom var en Iphone 4S, noe som i Apples verden signaliserer en litt mindre oppgradering, ofte med mer kraft og fart.

Kanskje ikke...
Det går også rykter om muligheten for NFC-støtte, selv om dette trolig er mer nyttig i en mobiltelefon - og Iphone støtter foreløpig ikke denne teknologien, som kan gi kontaktløs betaling og digitale bussbilletter på mobile enheter.

Det har også gått rykter om plass til et minnekort, men argumentet mot dette er at det gir brukeren en snarvei inn på enheten utenom Itunes.

Cnet.com har ingen tro på at det kommer noen endringer i skjermstørrelsen på 9,7 tommer, og tviler på at det kommer en billigere Ipad. En mindre versjon vil i så fall være en slags Ipod touch med større skjerm. Noen har dessuten spekulert i at prisen på den billigste Ipad-en kan gå opp, snarere enn ned.

Designet kommer trolig ikke til å endre seg stort. Ipad2 skilte seg noe fra Ipad 1, men ikke mye. Og med Iphone 4S satte de trolig bransjerekord for lite endring av utseende i forhold til forrige produkt i serien.

Enheter som kan kontrolleres med gester er i vinden, særlig etter Microsofts suksess med Kinect. Det har gått rykter om at dette kan komme for Ipad, men det spørs om det er klart for denne modellen - ryktene er svært lite konkrete.

I tillegg til Ipad 3 er det flere som venter en ny versjon av Apple TV.

Les også:
LG lanserer pc-ytelse i lommen
Skal bli større enn Apple
Facebook kaster seg inn i mobilapp-krigen

Tekno Teknologi
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.