Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Teknologi

Mye raskere, bedre dekning, men lite superfart

Mobilbransjen er i ferd med å bli snudd på hodet av data. Fremover kan det koste deg ekstra å nå toppfarten, og mye avhenger av regjeringen – og Apple.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Mobilbrasjen tok feil. Det slår Netcom-sjef August Baumann fast når han ser tilbake på de siste årenes lynraske utvikling innen mobil data. Selskapene tapte milliarder på at datarevolusjonen ikke kom i 2001, men lot vente på seg i 5-6 år. Nå handler alt om å gjette riktig og gi brukerne de supernettene de vil kreve i fremtiden.

- Det koster, men det blir veldig bra, sier Baumann, som i fjor økte investeringene i nett med 60 prosent.

Dette skal gi brukerne bedre dekning og hastighet, selv om databruken vokser eksponensielt, og konkurrenten Telenor er ute i samme ærend.

- Ja, det kan jeg love, sier dekningssjef i Telenor, Bjørn Amundsen.

Både Netcom og Telenor har sett seg nødt til å bygge om hele mobilnettet for den nye mobilrevolusjonen. Dette gjør Bauman fordi han tror folk i fremtiden ikke vil tenke på ringeminutter når de velger abonnement i fremtiden – de vil tenke på data.

- Vi går fra å levere ringminutter til internettaksess. Det er en radikal endring av aktørenes rolle, sier Øyvind Vederhus.

Slik tok de feil:

August Baumann er veteran i bransjen og har vært med på hele data-utviklingen, siden Netcom søkte om lisens på 3G i år 2000. Han påpeker at bransjen flere ganger har tatt feil:

  • Rundt år 2000 trodde mobilbransjen at en datarevolusjon ville starte nesten øyeblikkelig, og la ut 1000 milliarder kroner for 3G-lisenser. I Norge kom den først i gang i 2007, og mange andre land startet på omtrent samme tid. Forsinkelsen ble rådyr.
  • Man trodde før dette ville handle om hytter. Noen lurte på hva man skulle med internett utenom hjemmet og arbeidsplassen. Men det er Oslo S er stedet der dette brukes mest, og pendlertrafikk blir stadig viktigere
  • Mange regnet med at mobilt internett på pc skulle bli det store – men med Iphone tok mobilforbruket fullstendig av.


Endrer prisene
Netcom opplever nå at en gjennomsnittlig databruk på Iphone og Samsungs toppmodell er på 500 MB i måneden, en tredobling fra 140 MB for en Iphone 3GS for to år siden. Det har ført til økning i inntektene.

- Jeg tror data allerede er forbi sms i omsetning, og om fire-fem år er data viktigere enn tale, sier Baumann.

Men inntektsveksten holder likevel ikke tritt med bruken, noe Netcom-eier TeliaSonera nylig gjorde klart da toppsjefen holdt tale på den store mobilmessen i Barcelona.

- I dag er 80 prosent av trafikken i mobilnettene data, mens 80 prosent av inntektene kommer fra taletelefoni. Da fungerer ikke flate avgifter, sa Lars Nyberg.

Pakkeløsninger med flate priser var det som skulle til for å få brukerne trygge på å bruke mobildata, men også Baumann tror brukerne må belage seg på endringer i prismodellene fremover, når dette blir selve kjernevirksomheten til mobilaktørene.

- Det kommer til å bli mer verdibasert prising. I dag får du samme hastighet uansett hva du betaler. I morgen kommer du til å få mer, både fart og mengde hvis du betaler mer, sier han.

Bedre sommer i år
Netcom lanserte sitt superraske 4G-nett allerede i slutten av 2009, og utvider nå dekningen fra de største byene til Sørlands-kysten. Dette har en teoretisk maksfart på 100 Mb/s, mens de fleste deler av 3G-nettene stopper på 3,6 eller 7,2 Mb/s. I år er det likevel 3G som vil dominere.

- Det blir et masseprodukt rundt utgangen av 2013, anslår Baumann.

Det anslaget stemmer godt med Telenor, som ennå ikke har lansert noe 4G-nett.

- For vår del er 2012 et 3G-år. Vi vil sette i gang flere hundre nye 3G-stasjoner, og klargjøre for 3G på 900- båndet, sier Amundsen i Telenor.

3G på 900- båndet betyr at mange områder som i dag bare har sneglefart på mobilt bredbånd får svært brukbare hastigehter. Dette er gladmeldingen begge våre store nett har for sommeren – flere steder vil få god hastighet.

Bedre 3G-dekning er nok etterlengtet av mange – for trege 2G-linjer holder ikke lenger. Baumann viser til at bransjen tidligere trodde mobilt bredbånd ville bli stort på hyttemarkedet – men erf#229 viser at det er trafikknutepunker som Oslo S som drar mest trafikk. Og de fleste forespørslene om bedre dekning handler om veistrekninger, kanskje særlig rundt byene.

- Det er blitt viktig å kunne surfe på vei til og fra jobb, sier Amundsen i Telenor.

Når kommer toppfarten?
Men hva må til for å få superhastigehtene? Begge mobilgigantene peker på at myndighetene først må auksjonere bort lisenser som kan brukes til å dekke store deler av landet med 4G. I Sverige ble slike lisenser delt ut allerede i 2010, men i Norge har myndighetene somlet.

- Vi pleier å ha litt internkonkurranse, og blir ertet litt internt for dette, sier Baumann, som er eid av TeliaSonera.

Uten disse lave frekvensene er det bare byene som får 4G, for de høye frekvensene som ellers brukes har ikke lang nok rekkevidde.

Det andre kravet er at flere dingser kommer med 4G innebygget. Baumann påpeker at dette er et annet felt der mobilbransjen tok feil – man trodde at mobilt bredbånd ville handle mest om bærbare pc-er, men så kom Iphone, og bruken tok av. For 4G tror han en ny nykommer vil dominere.

- Jeg tror nettbrett kommer til å drive 4G mer enn pc, og mobil, sier han.

Netcom har et Samsung-nettbrett inne til test, som støtter teknologien, men ingen slike brett er i salg i Norge. Om få dager kommer imidlertid trolig Ipad 3, og ifølge mange rykter kan det komme versjoner med 4G-støtte. Det vil trolig bety mye for utbredelsen av 4G fremover.

Les også: 4G fra Nokia - kun i USA

Klager på 4G-byråkrati

Apple inviterer til Ipad 3-lansering

Dette kan du glede deg til

Tekno Teknologi
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.