Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Saksdokumenter og en Ipad fra Apple sammen med Samsungs Galaxy tab. Disse to har flere ganger havnet i retten med beskyldniner om kopiering og brudd på patenter. Apple sitter på noen viktige patenter som de bruker aktivt, men Samsung er bredere og totalt sett langt større på patentfronten. SCANPIX / Rolf Vennenbernd
Saksdokumenter og en Ipad fra Apple sammen med Samsungs Galaxy tab. Disse to har flere ganger havnet i retten med beskyldniner om kopiering og brudd på patenter. Apple sitter på noen viktige patenter som de bruker aktivt, men Samsung er bredere og totalt sett langt større på patentfronten. SCANPIX / Rolf Vennenbernd les mer

Teknologi

Hvis patenter er våpen, så er dette verdens supermakter

Makt- og pengefordelingen innen mobil og it handler ikke bare om hvem som selger best.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Etter at Apple og Google gikk inn i mobilverdenen har det oppstått en rekke konflikter knyttet til patenter. Apple har vært svært aktive med å sende søksmål, særlig mot Samsung, men de andre produsentene har heller ikke ligget på latsiden.

Det pågår en krig om kontroll over smarttelefon- og nettpc-markedet, og patenter er våpenen som svært ofte brukes.

Flau over patentsøknader
Noen av konfliktene pågår mellom fremadstormende konkurrenter, som nettopp Samsung og Apple, mens andre handler om gamle storheter som har skaffet seg patenter og som nå vil ha en del i suksessen til de nye. Dette gjelder ikke minst Yahoo, som nylig gikk til sak mot Facebook. Tidspunktet for søksmålet var neppe tilfeldig, det kom midt i prosessen frem mot børsnotering.

Tidligere Yahoo-ingeniør Andy Baio er flau over alle patentene som er søkt i hans navn.

- Jeg trodde jeg ga dem et skjold, men så viser det seg at jeg ga dem en missil med mitt navn gravert på den, sier Baio til businessinsider.com.

Brukte 12,5 milliarder på "ammunisjon"
Viktigheten av patenter vises ikke minst av at Google kjøpet selveste Motorola for 12,5 milliarder dollar, et kjøp som hovedsaklig skal ha vært motivert av Motorolas patenter. Som et gammel mobilselskap har Motorola svært mange patenter, og det tok ikke mange ukene før disse patentene ble overført til en av Googles partnere, og brukt mot Apple.

Les også: Saksøker Apple med "lånte" patenter

Businessinsider.com har laget en liste over de 20 teknologiselskapene med flest patenter. Dette er vel og merke bare patentene selskapene har i USA, og noen patenter er klart viktigere enn andre, men det forteller noe om styrkeforholdet. Her er de fem som har flest:

1. IBM = 70 715 patenter (tjener en milliard dollar i året på patenter og opphavsrett).

2. Samsung = 47 855 patenter

3. Canon = 46 322 patenter

4. Sony = 36 508 patenter

5. Hewlett-Packard = 23 904 patenter

Les også:
Google kjøper tusen IBM-patenter

Apple og Samsung får dobbel patent-smekk

Tekno Teknologi
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.