Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Larsen, Håkon Mosvold
Larsen, Håkon Mosvold les mer

Teknologi

I år tar mobilen regningen

Dagligvare-gigantene vil la deg betale med mobilen - og noen sikter mot å få gjort hele jobben i år.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Denne uken presenterte DNB og Telenor et samarbeid kalt Tap2pay som blir det første kommersielle tiltaket for å tilby kontaktløs betaling i Norge. Med kontaktløs betaling trenger man bare å legge et kort eller mobiltelefonen inntil en betalingsterminal for å betale. Dersom beløpet er lavt slipper man også å taste kode.

Se toppsjefene demonstrere tjenesten: Her betaler Bjerke og Baksaas med mobilen

Men at bankene og mobiloperatørene er klare, hjelper lite hvis ikke butikkene også oppgraderer sine betalingsterminaler for å kunne la kundene betale kontaktløst. Dette medfører både økte investeringer og lavere marginer for butikkene, påpeker direktør for verdiøkende tjenester i Norgesgruppen, Odd Birkenes. Å bytte alle terminalene har sine kostnader, og i tillegg går kontaktløs betaling som kredittkort i stedet for debetkort, og det er dyrere.

- Denne kostnaden rammer butikkenes marginer, og i dagligvarehandelen er disse allerede lave. Likevel mener vi det er riktig å tilby kontaktløs betaling til alle våre kunder, forutsatt at det kommer en fornuftig løsning på hvordan transaksjonskostnadene vil bli håndtert, sier Birkenes.

Norgesgruppen har det mest ambisiøse målet av de kjedene DN.no har snakket med.

- Vårt mål er at alle butikker skal kunne ta imot kontaktløs betaling innen utganen av året, men vi er forberedt på at vi ikke blir ferdige før i 2013, sier Birkenes.

Les mer og se video: - Nå MÅ vi samarbeide

Må oppgradere alle
Norges største leverandør av betalingstjenester, Nets, er allerede klare til å levere terminaler med NFC, teknologien som brukes til kontaktløs betaling.

- Vi har en modell tilgjengelig nå og flere kommer snart. Som et ledd i oppgraderingen av sikkherhetsbestemmelsene for kortterminaler må uansett alle butikker bytte sine kortterminaler i løpet av året. I denne prosessen vil butikkene få tilbud om å velge terminaler for kontaktløs betaling av oss, men det er opp til dem om de vil benytte muligheten, sier Søren Winge, pressetalsmann for Nets.

Også den nest største aktøren på betalingsterminaler i Norge, Point, melder at de har to terminaler med NFC klare for levering i dag. Etter sommeren vil NFC være standard i alle deres betalingsterminaler.

Den fjerde faktoren som må på plass er at kundens mobil støtter NFC, som er standarden for kontaktløs betaling. Det er det foreløpig få mobiler som gjør, men antallet hevdes å være økende. De aller fleste vil trenge en ny mobiltelefon for å bruke tjenesten.

Kommer fortløpende
Andre dagligvarekjeder er ikke like ambisiøse som Norgesgruppen på dette området, og opererer ikke med noe uttalt mål. Men alle er enige om at kontaktløs betaling må inn i butikkene raskt.

- Vi vet jo at alle våre kunder har med seg mobilen over alt, så det er naturlig for oss å legge til rette for dette. Vi har vært tidlig ute med å bruke mobilen til markedsføring og rabattkuponger tidligere og ønsker fortsatt å være ledende på området, sier markedsdirektør Cathrine Stange i Reitan Servicehandel, som står bak kjeder som Narvesen og 7-Eleven i Norge.

I Ica vil de benytte fortløpende oppgraderinger til å rulle ut NFC i butikkene.

- Vi har ikke noe tidsstempel på utbyttingen, men tar det som en del av rutinemessing fornyelse av terminaler på brukerstedene. Det er et krav om at alle betalingsterminaler skal byttes ut, og de nye terminalene vil inneholde kontaktløs betaling. Vi vil hele tiden gjøre handleturen enklere for kundene våre, og kommer naturligvis til å bruke denne teknologien når de nye terminalene er på plass, sier kommunikasjonsrådgiver Lise Mette Kjellberg i Ica.

Les også:
- Nå MÅ vi samarbeide
Bedriftene slurver med ansattes mobiltelefoner

Tekno Teknologi
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.