Apple vil drysse rundt 45 milliarder dollar over aksjonærene de neste tre årene, melder selskapet mandag.

Ifølge meldingen vil pengene bli brukt til en kombinasjon av utbytteutbetalinger og tilbakekjøp av egne aksjer.

For fjerde kvartal i regnskapsåret 2012, som starter 1. juli i år, vil selskapet betale ut et utbytte på 2,65 dollar per aksje.

«Vi har brukt noe av pengene våre til å gjøre store investeringer i forretningsvirksomheten vår gjennom økt forskning og utvikling, oppkjøp, åpning av nye forretninger, strategiske forhåndsbetalinger og kapitalutgifter i verdikjeden og på å bygge ut infrastrukturen vår. Dere vil se mer av dette i fremtiden», skriver Apple-sjef Tim Cook i en melding mandag.

«Selv med disse investeringene kan vi opprettholde en krigskasse for strategiske muligheter og ha rikelig med penger til å drive forretningene våre. Så vi starter et program for utbytte og tilbakekjøp av aksjer», fortsetter Cook.

TICKER: AAPL

- Ser utrolige muligheter
Tilbakekjøpsprogrammet er på ti milliarder dollar og starter i regnskapsåret 2013, som begynner 30. september. Programmet skal gå over tre år.

– Vi har stor tiltro til vår egen fremtid og ser utrolige muligheter foran oss, sier finansdirektør Peter Oppenheimer, i Apple.

Ifølge Bloomberg News har selskapet i dag en kontantbeholdning på 97,6 milliarder dollar. To tredeler av beholdningen er imidlertid plassert utenfor USA. På en telefonkonferanse mandag opplyser selskapet at det ikke har ønske om å ta pengene tilbake til USA i forbindelse med utbytteutbetalingene. Det ville i så fall medført en enorm skatteregning, ifølge Financial Times.

Jobs satt på sekken
Apple har ikke betalt ut utbytter de siste 17 årene. Men i en periode på åtte år da Steve Jobs ikke var toppsjef hadde selskapet et utbytteprogram. Da Jobs kom tilbake ble han beryktet for sitt syn på at utbytte ikke hadde positiv innvirkning på et selskaps aksjonærverdi.

Statens Pensjonsfond Utland har investert i Apple, og nylig ble det kjent at Apple-aksjen var den enkeltaksjen som bidro mest positivt til fondets avkastning i 2011. Oljefondet eier 0,71 prosent av Apple, tilsvarende 22,45 milliarder kroner. Man kan si at alle nordmenn eier aksjer i Apple for omtrent 4500 kroner.

Les også:
Apple besvarer milliardspørsmålet
Sto dager i kø for Ipad
Ipad med 4G i Norge? Glem det!
Lanserer ny iPad
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.