Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

STRINGER/CHINA
STRINGER/CHINA les mer

Teknologi

Frykt for elektroniske angrep

Telenor har selskapet som hovedpartner i ti land - deriblant Norge.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Huawei har fått beskjed av australske myndigheter om at de ikke trenger å levere inn anbud for å få levere oppgraderingen av Australias nasjonale bredbåndsnett. Årsaken er ifølge australske medier at den australske etterretningstjenesten er bekymret for at kinesisk-bygd infrastruktur kan åpne for elektroniske angrep mot Australia og australske borgere.

Prosjektet er verdt 260 milliarder kroner, og det nasjonale bredbåndsnettet i Australia dekker 93 prosent av befolkningen.

- Huaweis virksomhet i Australia er ikke avhengig av NBN (det nasjonale bredbåndsnettet, red. anm.). Vi er skuffet over avgjørelsen, men vi vil fortsette å være åpne og transparente for å bevise sikkerheten i vår teknologi, sier Jeremy Mitchell i Huawei, ifølge Wall Street Journal.

Ikke offisielt utestengt
Australias statsadvokat sier i en uttalelse at det ikke er snakk om noen offisiell utenstengelse av Huawei, men at prosjektets status som ryggraden i Australias kommunikasjonslinjer gjør situasjonen spesiell.

- Vi har et ansvar for å sikre den ypperste integritet i det nasjonale bredbåndsnettet og informasjonen som flyter gjennom det. Dette er i tråd med myndighetenes praksis for nasjonal sikkerhet, skriver statsadvokaten i en pressemelding.

Kina er det landet i verden som er mest aktivt når det gjelder elektronisk krigføring og flest elektroniske angrep har sin opprinnelse her.

Telenor-partner
Huawei har vært Telenors hovedpartner i oppgraderingen av deres norske mobilnett som pågikk i hele fjor.

I oktober 2011 offenliggjorde Telenor og Huawei et samarbeid som gjør Huawei til Telenors hovedpartner på infrastruktur i 10 land.

- Vi har gjort alle de nødvendige undersøkelser som man må gjøre når man velger en slik viktig strategisk partner, og står inne for vårt valg, sier kommunikasjonssjef Tor Odland i Telenor.

Telenor kan ikke kommentere om de konsulterte den norske etterretningstjenesten i forkant av sitt valg av Huawei som hovedpartner på mobilnett.

Les også:
Telenor-partner knyttes til overvåking i Iran

Elsket og fryktet
Kan stoppe kinesisk tekno-oppkjøp

Tekno Teknologi
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.