Huawei har fått beskjed av australske myndigheter om at de ikke trenger å levere inn anbud for å få levere oppgraderingen av Australias nasjonale bredbåndsnett. Årsaken er ifølge australske medier at den australske etterretningstjenesten er bekymret for at kinesisk-bygd infrastruktur kan åpne for elektroniske angrep mot Australia og australske borgere.

Prosjektet er verdt 260 milliarder kroner, og det nasjonale bredbåndsnettet i Australia dekker 93 prosent av befolkningen.

- Huaweis virksomhet i Australia er ikke avhengig av NBN (det nasjonale bredbåndsnettet, red. anm.). Vi er skuffet over avgjørelsen, men vi vil fortsette å være åpne og transparente for å bevise sikkerheten i vår teknologi, sier Jeremy Mitchell i Huawei, ifølge Wall Street Journal.

Ikke offisielt utestengt
Australias statsadvokat sier i en uttalelse at det ikke er snakk om noen offisiell utenstengelse av Huawei, men at prosjektets status som ryggraden i Australias kommunikasjonslinjer gjør situasjonen spesiell.

- Vi har et ansvar for å sikre den ypperste integritet i det nasjonale bredbåndsnettet og informasjonen som flyter gjennom det. Dette er i tråd med myndighetenes praksis for nasjonal sikkerhet, skriver statsadvokaten i en pressemelding.

Kina er det landet i verden som er mest aktivt når det gjelder elektronisk krigføring og flest elektroniske angrep har sin opprinnelse her.

Telenor-partner
Huawei har vært Telenors hovedpartner i oppgraderingen av deres norske mobilnett som pågikk i hele fjor.

I oktober 2011 offenliggjorde Telenor og Huawei et samarbeid som gjør Huawei til Telenors hovedpartner på infrastruktur i 10 land.

- Vi har gjort alle de nødvendige undersøkelser som man må gjøre når man velger en slik viktig strategisk partner, og står inne for vårt valg, sier kommunikasjonssjef Tor Odland i Telenor.

Telenor kan ikke kommentere om de konsulterte den norske etterretningstjenesten i forkant av sitt valg av Huawei som hovedpartner på mobilnett.

Les også:
Telenor-partner knyttes til overvåking i Iran

<b>Elsket og fryktet</b>
Kan stoppe kinesisk tekno-oppkjøp
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.