Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Hege Hegle
Hege Hegle les mer

Teknologi

Slik får du dekning på hytta

Mange norske hyttegrender har ikke god mobildekning. Slik overtaler du operatørene til å gi deg det.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Mobiloperatørenes konsesjoner går ut på å dekke landet med mobildekning der folk ferdes. Derfor er det sjelden et problem med dekning og mobilt bredbånd i bysentrum og tettbygde strøk.

Men i hyttegrendene er saken en annen. Fritidsboliger omfattes ikke av «der folk ferdes», og har derfor ikke samme prioritet hos operatørene som tettstedene. Men operatørene vil gjerne gi deg dekning, forutsatt at de ikke taper store penger på det.

- Vi har god kontroll på hvor hyttefeltene er, men det hender jo at de vokser uten at vi får det med oss. Dermed kan det bli mer aktuelt å bygge ut dekningen. En slags tommelfingerregel er at det må være mer enn 100 hytter i et område for at vi skal kunne bygge ut lønnsomt, sier dekningsdirektør Tommy Johansen i Netcom.

Hyttefelt har ofte sesongbetont omsetning for mobiloperatørene. I tillegg er det sjelden strøm i området, og enda sjeldnere kort vei til stamnettet - det kabelbaserte nettet som er ryggraden i mobilnettene.

- Dersom vi ikke kan bygge en base i nærheten av feltet, kan vi bruke radiolinje for å «hente» dekning fra en eksisterende base. Men det har sine begrensninger ut fra avstand og fri sikt, sier Johansen.

Anbefaler ekstern antenne
Telenor samtykker i at det ofte er ulønnsomt å bygge ut dekning i hyttefelt, men at det kan gjøres i tilfeller hvor forholdene ligger til rette.

- I stor grad tror jeg vi har dekket de hyttefeltene hvor det er lønnsomt og teknisk mulig å gi dekning, derfor fokuserer vi mer på å forbedre og oppgradere dekningen fremfor å bygge nye baser, sier Bjørn Amundsen, dekningsdirektør i Telenor.

Amundsen sympatiserer imidlertid sterkt med de abonnentene som har dårlig dekning på hytta.

- Tidligere var det vanlig med uttak for eksterne antenner på mobiltelefonene, men det er borte nå. I tillegg er sendestyrken i telefonene lavere enn før, så for mange har dekningen blitt lavere med årene. Jeg anbefaler imidlertid de som har dårlig dekning å kjøpe et mobilt bordapparat som har uttak for ekstern antenne. For data kan man bruke en 3G-ruter som ofte også har uttak for eksterne antenner som man kan montere på utsiden av hytta, sier Amundsen.

Dekning på dugnad
Selv om det ofte vurderes som ulønnsomt for operatørene å føre frem dekning til hyttefelt, finnes det unntak. I et hyttefelt i Nord-Trøndelag ble det ført fram dekning etter at hytteeierne gjorde deler av jobber selv, på dugnadsbasis.

- Hytteeierne tok ansvar for å føre frem strøm og støpe et fundament som vår base kunne stå på. Dermed ble det mer lønnsomt for oss å tilby dekning i feltet, sier dekningsdirektør Tommy Johansen i Netcom.

Når det først blir gjort tiltak for å forbedre dekningen i et området, gagner det stort sett alle abonnenter, uansett operatør.

- I dag er det veldig vanlig at vi samlokaliserer oss med Telenor. Dette er et godt samarbeid som fungerer begge veier. Det blir rimeligere og går raskere å få satt opp baser når man kan utnytte eksisterende infrastruktur og dele på kostnadene, sier Johansen.

Les flere it-saker:
Skarpeste kniven i skuffen
Denne dingsen skal gi deg Norges beste mobildekning

Tekno Teknologi
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.