Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Det var knyttet spenning til om Tim Cook ville takle å ta over skuta etter Steve Jobs, men nå mener analytikerne at han lykkes. Jeff Chiu
Det var knyttet spenning til om Tim Cook ville takle å ta over skuta etter Steve Jobs, men nå mener analytikerne at han lykkes. Jeff Chiu les mer

Teknologi

Apple vokser, konkurrentene krymper

Nå tror analytikerne at markedsverdi på rekordhøye 1000 milliarder dollar er innen rekkevidde

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Analytikerne elsker Apple-aksjen. Apple-aksjen steg 83 prosent ifjor, og er hittil i år opp mer enn 55 prosent. Og analytikerne tror aksjen skal videre opp. Høyt opp.

Før de amerikanske børsene åpnet i dag oppgraderte analytikere både i Piper Jaffray og J.P. Morgan kursmålene sine for aksjen.

- Vi tror at Apple-kursen vil nå 1000 dollar i 2014. Det betyr at selskapet vil ha en markedsverdi på rundt 1000 milliarder dollar, som det første noensinne, skrev Piper-analytiker Gene Munster i en oppdatering ifølge Marketwatch .

Det er Microsoft som har rekorden i markedsverdi for et børsnotert selskap. Selskapet var verd 619 milliarder dollar i 1999.

Mer penger i teknologiaksjer
Målt i markedsverdi er Apple allerede verdens største børsnoterte selskap. Med en markedsverdi på 577 milliarder dollar er den langt forbi nummer to, Exxon Mobil med sine knappe 400 milliarder dollar.

Selv om Apple-aksjen har tredoblet seg siden den klatret over 200 dollar i oktober 2009, tror ikke analytikerne det skulle være alt for vanskelig å hanke inn de 400 milliardene som mangler før markedsverdien bikker 1000 milliarder dollar.

Ifølge Piper vil de totale investeringen i teknologisektoren på amerikanske børser øke med rundt fem prosent årlig de neste tre årene, og halvparten av de 400 milliardene Apple "mangler" vil komme derfra.

Konkurrentene krymper
Resten vil komme fra Apples konkurrenter.

- Selskapene vi regner som de ti mest relevante konkurrentene til Apple har tilsammen en markedsandel på rundt 1000 milliarder dollar. Vi tror at rundt 20 prosent av dette vil dreies over til Apple innen 2014, skriver Piper.

Iløpet av de siste fire årene har Apples markedsverdi økt med mer enn 390 miliarder dollar. Samtidig har den samlede markedsverdien til seks av konkurrentene, Research in Motion, Nokia, Sony, Dell, Hewlett-Packard og Microsoft krympet med mer enn 400 milliarder dollar, skriver både Marketwatch og CNN Money .

- Vi tror derfor det er mulig at Apple igjen kan øke markedsverdien med 400 milliarder dollar.

Tung aksje
Dersom Apple-aksjen stiger til 1000 dollar vil Apple utgjøre 26 prosent av den totale markedsverdien av den amerikanske teknologisektoren. I dag står den for 17 prosent, ifølge CNN Money .

Aksjen står nå for 4,5 prosent av hele S&P 500, indeksen som består av USAs 500 største selskaper.

Les mer om hvor tung Apple-aksjen er blitt: - Skremmer folk som ikke har aksjen

Apple-aksjen i 600

Slik skal Apple bruke 45 milliarder dollar

Les hva Dagensits tester mener om den nye Ipaden: Skarpeste kniven i skuffen

Tekno Teknologi
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.