Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Mark Lennihan/scanpix
Mark Lennihan/scanpix les mer

Teknologi

Microsoft sikrer seg AOLs patenter

AOL selger flere hundre patenter til Microsoft for over en milliard dollar. Nyheten fikk aksjekursen til å stige med over 40 prosent mandag.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Internettselskapet selger mer enn 800 patenter til Microsoft for 1,1 millarder amerikanske dollar.

De resterende 300 patentene i AOLs portfolio inkluderer softwareteknologi knyttet opp mot reklame, søk, sosiale nettverk, streaming og sikkerhet.

Sterke våpen
AOL sitter igjen med sårt trengte penger for salget av patenter de ikke lenger bruker. Microsoft får med seg noen av de første patentene innen sosiale nettverk, og Facebook, som er en Microsoft-partner, slipper eventuelle juridiske angrep disse patentene kunne ha forårsaket dersom de hadde havnet i fiendens hender.

- Foruten de to partnere og aksjonærer, er Facebook den som kommer heldigst ut av dette, sier analytiker Florian Mueller til CNN Money.

- Et uavhengig AOL eller hviklen som helst annen kjøper ville ha plukket Facebook som første mål, men Microsoft er en venn. Google har nok en gang gått glipp av en unik mulighet, sier Mueller.

Samler patenter
Det pågår en krig om kontroll over smarttelefon- og nettpc-markedet, og patenter er våpenen som svært ofte brukes.

Viktigheten av patenter vises ikke minst av at Google kjøpte selveste Motorola for 12,5 milliarder dollar, et kjøp som hovedsaklig skal ha vært motivert av Motorolas patenter. Som et gammel mobilselskap har Motorola svært mange patenter, og det tok ikke mange ukene før disse patentene ble overført til en av Googles partnere, og brukt mot Apple.

Les: Hvis patenter er våpen, så er dette verdens supermakter

Yahoo eller Facebook kunne vært andre sannsynlige kjøpere av AOLs patenter, men begge selskapene er i situasjoner som trolig dempet deres evner til å betale hva Microsoft gjorde for AOL patentportefølje.

Yahoo er midt i en komplett overhaling, mens Facebook er i ferd med å gå på børs.

Store verdier
AOLs inntekter har falt med 29 prosent siden selskapet ble skilt fra Time Warner i slutten av 2009. Ledelsen har derfor møtt press fra aksjonærene om å ta grep.

Salget av patentene gjør at AOL nå genererer midler i en periode med treg reklamevekst og en nedgang i internettabonnenter.

- Få mennesker forventet at de skulle hente inn over en milliard dollar i kontanter, sier analytiker Tom Forte ved Telsey Advisory Group i New York, til Bloomberg.

- Selskapet har gjort en utrolig jobb med å skape verdier av deres patentportefølje.

Les også:
Google kjøper tusen IBM-patenter

Tekno Teknologi
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.