– Vi skal slutte å bruke papir i kommunikasjon med det offentlige, faktisk må man i fremtiden aktivt be om å få brev på papir om man ønsker det. Dette gjelder både privatpersoner og bedrifter, sier statsminister Jens Stoltenberg (Ap).

I dag offentliggjorde Stoltenberg og fornyingsminister Rigmor Aasrud (Ap) Regjeringens digitaliseringsprogram, en plan for å fulldigitalisere offentlige tjenester i Norge.

Regjeringen har innsett at den har havnet litt bakpå når det gjelder å utnytte potensialet for besparelser og effektivisering gjennom bruk av digitale tjenester.

Ikke på pallen lenger
– Norge har vært – og skal være – ledende innen digitale tjenester internasjonalt. Vi var ledende i noen år, men nå er vi ikke engang på pallen lenger, sier Rigmor Aasrud.

En fulldigitalisering betyr langt mer enn å kunne laste ned skjema fra nettsider.

– Fulldigitalisering betyr at alle ledd fra utfylling av skjema til saksbehandling og svar skjer digitalt. En fulldigitalisering av søknadsprosessen for alderspensjon har ført til en reduksjon i behandlingstiden fra et par måneder til noen minutter per søknad. Dette skal vi nå innføre for alle tjenester i alle etater, sier Stoltenberg.

I Danmark har man regnet ut at saksbehandling ved personlig oppmøte koster samfunnet 80 kroner per henvendelse. En telefonhenvendelse koster 40 kroner. Digital saksbehandling koster imidlertid bare tre kroner per henvendelse.

– De pengene som blir frigjort vil vi bruke på å styrke de store oppgavene i samfunnet som eldreomsorg og skole, sier Stoltenberg.

Forutsetninger for fulldigitalisering
Den digitale agendaen har et sett med forutsetninger som må på plass for å kunne gjennomføres. For det første må man ha en offentlig elektronisk identitetsløsning (e-id) på plass. Denne id-løsningen må også inneholde kontaktinformasjon så det offentlige kan varsle brukerne om brev og vedtak gjennom e-post og sms.

Dernest må alle tjenestene kunne snakke med hverandre, altså må man ha en felles it-plattform for alle etatene.

– Tidligere har etatene kunnet lage sine egne løsninger. Dette vil vi bort fra nå, sier Aasrud.

Altinn blir basistjenesten alle må bygge på, noe fornyingsministeren og statsministeren ikke har noen reservasjoner mot.

– Problemene med Altinn for tre uker siden var et programproblem, ikke et skaleringsproblem. Selv om Altinn blir plattformen vi bygger på, betyr ikke det at Altinn skal være nøyaktig samme løsning som i dag, sier Aasrud.

Alle innbyggere får en offentlig digital postkasse hvor de mottar all korrespondanse fra det offentlige. Denne må ikke forveksles med en e-post-innboks.

– Den digitale postkassen blir en lukket nettbasert tjeneste som krever sikker pålogging. For å sikre at man vet når det ligger post i postkassen må vi også etablere varslingssystemer som bruker e-post og sms til brukerne, sier Aasrud, som også lover at meldingene skal skrives med et klart og enkelt språk så alle forstår dem.

Ingen frister
Verken Aasrud eller Stoltenberg vil gi departementene noen tidsfrist for når tjenestene de yter, skal være fulldigitalisert.

– Dette er et stort løft med ulike utfordringer for de forskjellige departementene. Vi er forberedt på at dette vil kreve øremerkede midler på statsbudsjettene fremover, sier Stoltenberg.

Allerede i år vil i hvert fall to tjenester heldigitaliseres. Oblatene for betalt årsavgift på bilen forsvinner, og man vil få på plass et elektronisk register for resepter, så disse kan hentes opp av apotekene uten at pasienten på ha resepten med seg.

– Vi må få unna et par viktige ting før flere tjenester kan fulldigitaliseres. For det første må den sentrale it-løsningen med e-id på plass. I tillegg må vaske lovverket slik at det tilpasses digitale tjenester, og dette krever flere lovendringer, sier Stoltenberg.

Et anbud for å få på plass en ny leverandør av elektronisk identifisering med høyt sikkerhetsnivå er allerede ute. Aasrud håper å få på plass en mellomløsning før det endelige nasjonale e-id-kortet, slik at man kan få fortgang i etableringen av digitale tjenester som krever ekstra sikkerhet, typisk helseopplysninger som for eksempel elektronisk pasientjournal.

Les også:
Uten Altinn stopper Norge
Indias IT-statsråd ønsker fortsatt Telenor-samarbeid
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.