Microsoft kan allerede notere seg for én seier med sitt nye produkt. De har virkelig fanget teknologiverdenens oppmerksomhet på en måte som ellers er forbeholdt Apples produkter. De bygget opp forventningene med en kryptisk invitasjon og leverte et produkt som vekket folks nysgjerrighet.

Fra scenen i Los Angeles viste Microsoft-sjef Steve Ballmer frem to nettbrett. Det letteste og tynneste skal bruke Windows RT, en slags lettversjon av Windows 8, og kan kun kjøre Metro-apps fra Windows app store, omtrent som Ipad kun kjører Ipad og Iphone apps fra Apples App store. Det andre nettbrettet er en full pc basert på Windows 8, som skal kjøre vanlige Windows-apps også.

Windows RT-versjonen er litt tynnere enn Ipad - omtrent 1 mm.

 

Rir to hester
De mest iøyenfallende trekkene ved de nye maskinene er at beskyttelsesdekselet, som bare er 3 milimeter tykt, inneholder et tastatur. I tillegg har de en støtte innebygget på baksiden. Dermed kan man få noe som likner veldig på en bærbar pc ved å folde ut tastaturet og slå ut støtten, så skjermen står nesten rett opp. På denne måten kan man bruke hele skjermen til å vise det man jobber med, noe som kan gi Microsoft en fordel fremfor Apple. En del Ipad-eiere bruker den allerede til å skrive på, men for mange er den kun til lesing og avspilling av innhold, ikke til produksjon.

Microsofts tastatur inneholder dessuten noen finesser. Det registrerer ikke bare berøring, men tolker berøringen som "gester". Du skal kunne lene fingrene dine på tastaturet uten at det registreres tastetrykk, og den skal forstå når du faktisk mener å skrive noe. Slike mekanismer for å la maskinene forstå hva vi ønsker å gjøre har blitt svært viktige midler i kampen om kundene de siste årene. Apple gjorde et kjempebyks med sine skjermer til Iphone, og Microsoft skapte en ny Xbox-bølge med Kinect, et system som tolker dine bevegelser.

Det gjenstår å se om Microsofts tastatur virkelig er så behagelig å bruke at det kan bli en ny vinner, om faktisk kan klare å lage et verktøy folk både bruker til konsumpsjon og produksjon, men muligheten er der. De har derfor lagt inn en versjon av Office, også i den lette versjonen.

Det blir spennende å se om Microsoft klarer å ri to hester - eller om de faller mellom to stoler.

 

Ti år med feil
Det gjenstår også å se om Microsoft faktisk klarer å få Windows til å bli så lekent og lystbetont at folk vil foretrekke å ta med seg deres nettbrett i sofaen eller på flyet, fremfor Apples Ipad. De har forsøkt seg på tavleformatet i ti år, uten å være i nærheten av det Apple presenterte i 2010.

Les også: Én stor fordel - som også er problemet

Microsoft har prøvd å ta opp kampen med Apple før. Deres musikkspiller Zune skulle konkurrere med Ipod - det ble en gigantisk flopp. Men selskapet har klart å bli store med maskinvare på et annet område, nemlig med spillmaskinen Xbox.

Mangler informasjon
Microsoft viste frem sine maskiner, men en del essensiell informasjon mangler fremdeles. Selskapet sa nemlig ikke hva maskinene vil koste, og heller ikke når de vil komme på markedet. Når man ser på spesifikasjonene Microsoft har lagt ut, er det dessuten flere punkter som glimrer med sitt fravær.

Det viktigste er trolig støtte for mobilt internett. Micorsofts brett kan knapt bli noen suksess uten dette, men dette nevnes ikke. Det blir spennende å se om brettene får støtte for de nye lynraske LTE-nettene. Dette støtter Ipad foreløpig bare i USA og Canada. Spesifikasjonene sier heller ingenting om kamera, gps, aksellerasjonsmåler eller gyroskop, for å nevne noen av tingene Ipad har, men som foreløpig ikke står på Surface-menyen.

Slik er de nye Microsoft-maskinene - og Ipad: