Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Teknologi

Norsk gjennombrudd i nanoteknologi

Et forskerteam ved NTNU har utviklet en halvleder som er bare ett atom tykk. Neste Silicon Valley vil muligens hete Grafén Valley.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Forskere innen nanoteknologi ved NTNU i Trondheim har funnet opp en ny, patentert måte å produsere halvledere på. Halvledere er de komponentene i elektronikk som gjør at signaler transporteres rundt. NTNUs gjennombrudd består i at man kan dyrke frem en halvleder på stoffet grafén.

Tradisjonelt har man brukt grunnstoffet silisium (silicon på engelsk) til halvledere. Med den nye metoden kan behovet for naturressursen silisium bli kraftig redusert.

Mange fordeler
Grafén har mange egenskaper som egner seg for elektronikk og halvledere. Stoffet er det tynneste og sterkeste materialet som finnes, det kan være så lite som ett lag med karbonatomer. I tillegg er grafén bøyelig og gjennomsiktig.

Halveldere på silisium er gjerne hundre ganger tykkere.

– Vi står foran en revolusjon i produksjonen av solceller og LED-komponenter nå. Grafén er både billig, gjennomsiktig og bøyelig. Det leder strøm og varme veldig effektivt. Når vi nå kan lage halvledere på grafén i stedet for på silisium eller andre halvleder substrater kan vi få både billigere og mer effektive halvlederkomponenter, skriver professor Helge Weman i en pressemelding. Weman er en global autoritet innen forskning på nanonteknologi og har i tillegg til NTNU jobbet med forskning for CERN og IBM.

I og med at grafén er såpass sterkt selv om det er tynt åpner det dører man ikke tidligere har kunne se for seg. For eksempel kan man gjøre alle vinduene i et hus om til solcellepaneler, man kan ha mobiltelefoner som kan brettes rundt armen som armbåndsur og man kan bruke stuevinduet som tv.

– Med et bøyelig underlag som også kan være gjennomsiktig åpner det seg muligheter her som vi sikkert ikke har fantasi til å forstå rekkevidden av enda, heter det i pressemeldingen.

Kommersielt prosjekt
NTNU og forskerne har etablert selskapet CrayoNano AS for å utforske de kommersielle mulighetene med grafén som halvledermateriale.

– Disse nye bruksområdene er veldig spennende i seg selv, men sett fra et forretningsperspektiv er det like viktig at grafén er svært mye billigere å bruke enn silisium. Man kan også fremstille våre halvledere ved hjelp av eksisterende og utbredt produksjonsteknologi, sier daglig leder i Crayonano, Morten Frøseth.

– Er dette et nytt norsk teknologieventyr?

– Vi er godt beskyttet av patenter, så jeg tror vi vil bli sentrale i utviklingen av produkter som bruker grafén på verdensbasis, sier Frøseth.

Han understreker at det ikke er hensikten å skape en norsk industrigigant.

– Vi vil jobbe på flere plan, alt fra pantentstyring og salg av kunnskap til utvikling av prototyper, komponenter og applikasjoner for teknologien, men vi ser ikke for oss å bli en ledende produsent av elektronikk som sådan, sier Frøseth, som tar sikte på å bygge selskapet gradvis opp sammen med stategiske partnere.

– Dersom vi får til samarbeid med internasjonale tungvektere som IBM og Samsung på lag kan vi vokse trygt til enhver skala, sier Frøseth.

Tekno Teknologi
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.