Da Iphone 5 ble lansert i går var det ett punkt som skapte mer forvirring enn de andre blant mobilentusiaster her i Norge. Iphone 5 er nemlig Apples første mobil med støtte for den lynraske LTE-standarden, også kalt 4G. Men kan denne funksjonaliteten brukes i Norge?

Svaret er i beste fall ”tja”. Netcoms LTE-nett er basert på frekvensene 1800 MHz og 2600 MHz. Det betyr at telefoner som skal fungere med LTE i Norge må ha antenner som fungerer på disse frekvensene. Også Telenor vil bruke 2600 MHz når de lanserer LTE.

- Det kan være det vil fungere der vi har dekning på 1800 MHz, som er det Iphone 5 støtter, sier Øyvind Vederhus, kommunikasjonsdirektør i Netcom, som understreker at dette må prøves ut før man kan være sikker på at det faktisk vil virke.

Les også: Her er Iphone 5





Mellom to stoler
Problemet er at selv om Apple har laget tre ulike varianter av Iphone 5 for å støtte flest mulig av verdens mobilnett, så støtter ingen av dem de to bølgelengdene som trolig blir sentrale i Norges 4G-nett, samt store deler av Europa. Dermed gjentar historien seg fra den nye Ipaden, som støtter nettene i enda færre land. Norske kjøpere vil betale for en ny teknologi som de ikke kan bruke.

Den ene ”norske” frekvensen som støttes er trolig den som vil benyttes minst av tre aktuelle 4G-frekvenser i Norge. Det betyr at Iphone 5 i beste fall vil få 4G-dekning i noen deler av Netcoms nett, mens Telenor ennå ikke har bestemt om de vil bygge LTE i dette båndet.

For utbygging i byene foretrekker Telenor og Netcom en høyere frekvens, mens de gamle tv- frekvensene skal sørge for at grisgrendte strøk får superfart.

- Jo tetter bebyggelse, jo høyere frekvens bruker vi, og jo lenger ut på landet jo lavere frekvens, sier Vederhus.

Iphone 5s frekvens faller mellom to stoler.

<b>Bildeserie Iphone 5 </b>

Blir vanskeligere å reise
At ulike deler av verden bruker forskjellige frekvensbånd er ikke noen helt ny problematikk, men i ”gamledager” holdt det med en telefon som støttet tre frekvensbånd, så kunne man reise fra Europa til USA og de fleste andre steder og prate i vei med samme mobil. Men landskapet er langt mindre oversiktlig når det gjelder mobildata, påpeker Amundsen. Iphone 5 støtter fem ulike 4G- frekvenser i sine GSM-modeller, men det er ikke nok.

- Jeg tror dette bare er starten på en problemstilling vi må bruke mye tid på fremover, sier Bjørn Amundsen i Telenor.

I verste fall kan man risikere å miste mye av dataforbindelsen når man krysser en grense, fordi mobilprodusentene og operatørene ikke klarer å støtte alle teknologiene og alle frekvensene i alle områdene.

- Roamingen blir mest skadelidende av en så forskjellig bruk av frekvenser, påpeker Amundsen.

Åpner 4G-nett
Netcom har så langt vært alene om å tilby 4G i Norge, men det blir det snart slutt på.

- Telenor kommer til å åpne 4G-nettet i de store byene i 4.kvartal, sier Amundsen.

Dette nettet vil benytte 2600 MHz-båndet, som ikke er støttet av Iphone 5, men Telenor vurderer også å benytte det Iphone-støttede 1800 MHz-båndet, mest fordi myndighetene har somlet i tre år med å dele ut de beste frekvensene, som ligger i 800 MHz-båndet. 800 MHz vil gi langt bedre geografisk dekning per basestasjon enn det baser med høyere frekvenser klarer.

- Det er klart jeg er skuffet, sier Amundsen, om mangelen på støtte for ”norske frekvenser”.

- Glem maksfart
4G vil kunne gi nedlastingshastigheter på maks 100 Mb/s, som er lynraskt, men Iphone 5 støtter også 3G-hastigheter opp til 42 Mb/s. Det er imidlertid ikke sikkert Telenor vil støtte mer enn 21 Mb/s med det første, og Amundsen mener man må slutte å diskutere makshastigheter.

- Jeg tror vi må bort fra å snakke om makshastigheter, og se på hva slags hastigheter folk faktisk opplever. Hvis vi innfører 42 Mb/s tror jeg ikke vi skal kommunisere det, for det er ikke sikkert du får den hastigheten. De som kommuniserer slike hastigheter gjør seg selv og kunden en bjørnetjeneste, mener Amundsen.

Han mener 3G-dekningen nå er viktigere for folk enn 4G, men som teknologi-interessert mener er det klart at han er litt skuffet.

- Det er veldig synd, sier han.

Les også: Her er Iphone 5

<b>- Apple er fortsatt den alle må slå</b>

<b>Her er de andre Apple-nyhetene</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.