Teknologiselskaper, banker og betalingsformidlere verden over jobber for å gjøre mobilen til din neste lommebok, og blant konkurrerende løsninger finner man både rene betalingsselskaper som Paypal,Google og teleselskaper.

Nå går Norges tre store netteiere sammen om å lage en løsning som skal fungere for alle norske mobilbrukere. Telenor, TeliaSonera og Tele2 etablerer et felles selskap som skal tilby alle forbrukere i Norge sikker og enkel betaling via mobiltelefonen. De håper å ha tjenesten klar i løpet av første halvår 2013.

- Vår ambisjon er at betalingsløsningen blir et reelt alternativ til kort og kontanter. Derfor vil vi bidra til at en mobil betalingstjeneste blir så sikker og enkel som mulig i bruk, og at den kan benyttes av alle personkunder og brukersteder, sier August Baumann, administrerende direktør TeliaSonera Norge i en pressemelding.

Hvilken teknologi?
Telenor har lenge jobbet med den såkalte NFC-teknologien, som kan utføre betalinger ved å holde mobilen i nærheten av en betalingsterminal. Denne teknologien fikk seg imidlertid et skudd for baugen nylig, da det viste seg at Iphone 5 ikke vil støtte NFC. Hvis denne mobilen blir like dominerende i Norge som tidligere Iphoner, betyr det at et vesentlig antall brukere ikke kan ta i bruk kontaktløs betaling. I hvert fall ikke uten klumpete ekstrautstyr.

Pressekontakt Catharina Kokkim i Telenor kan ikke si hva slags teknologi samarbeidet skal lanseres med, selv om lanseringen ikke er så langt unna.

- Vi holder på med designprosessen nå, og det er for tidlig å si hvordan løsningen vil se ut, sier hun til DN.no.

- Vil dere bygge på NFC-teknologien?

- Jeg kan ikke si noe om det, dessverre.

Anders Bigseth i Netcom mener det kan finnes alternativer.

- Vår langsiktige ambisjon er at betalingsløsningen blir et reelt alternativ til kort og kontanter på mindre beløp. Når det gjelder NFC er det en interessant teknoliogi som vi selvsagt kjenner til og har sans for, og som potensielt kan gi brukerne enda bedre mobil-opplevelser. Det skal bli spennende å se om kombinasjonen Iphone 5 pluss nye funksjoner i Ios 6 vil gi brukerne tilsvarende muligheter som NFC, sier han.

I Norge er svært mange betalingsterminaler allerede klargjort for NFC, mens dette er mindre utbredt i USA, noe som trolig er grunnen til at Apple ikke har støttet denne muligheten.

Se Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas og DNB-sjef Rune Bjerke demonstrere betaling med NFC, teknologien Iphone 5 ikke støtter: Her betaler Bjerke og Baksaas med mobilen

Viktig med felles løsning
At operatørene samarbeider vil trolig være en stor fordel både for brukere og de som skal motta betalingene, fordi de kan forholde seg til én teknologi, omtrent som med dagens betalingskort. Tjenesten skal være operatøruavhengig slik at mobilkundene ikke skal merke noen forskjell om de for eksempel bytter mobilabonnement. Samarbeidet er nok også viktig for at nroske operatører i det hele tatt skal få en del av denne tjenesteutviklingen. Hvis de hadde blitt sittende på hver sin tue ville faren for at en stor teknologiaktør skulle ta hele markedet trolig vært enda større.

- Det er viktig for oss og vår industri at vi utvikler en felles plattform og et felles selskap for mobil betaling, slik at kundene våre slipper å forholde seg til uttalige tekstmeldinger og koder for enkle betalinger, sier Arild Hustad, administrerende direktør Tele2 Norge i en melding.

Han påpeker at mange allerede bruker mobilen til betaling for mindre produkter og tjenester og føler seg trygg på at mobilen i fremtiden vil bli foretrukket fremfor kontanter.

Les også:
I år tar mobilen regningen

- Nå MÅ vi samarbeide (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.