- VI hadde ikke forutsett det, og det kom som en stor overraskelse på oss, sa Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas da han åpnet selskapets kapitalmarkedsdag på Fornebu onsdag.

Han fortalte hvordan selskapet hadde utviklet seg siden kapitalmarkedsdagen ifjor. Selskapet leverer fortsatt god vekst, men er fremdeles ikke på bena igjen etter det som var årets absolutt største sjokk. I februar i år kansellerte indisk høyesterett alle Telenors 22 mobillisenser i det enorme markedet.

- Historien om å komme seg tilbake i sporet har vært lang og full av hendelser, sa Baksaas.

Bestemmer seg innen 18. oktober
Det var lenge uklart hvordan lisensene skulle deles ut på nytt, men det er nå klart at det skal gjennomføres en auksjon 12. november i år.

Det var også stor usikkerhet omkring betingelsene i auksjonen, men 27. august ble informasjonsmemorandumet som inneholder betingelsene for auksjonen offentliggjort.

Det er imidlertid ikke klart om og hvordan Telenor vil delta i auksjonen.

- Telenor vil innen 18. oktober ha et klart synspunkt på hvordan selskapets vil delta i den kommende lisensprosessen i India, sa konsernsjef Jon Fredrik Baksaas i dag.

Les: Ny D-dag for Telenor og Advarer Telenor mot nytt India-eventyr

Mer informasjon
For Telenor trenger mer informasjon før de kan bestemme seg for om de skal fortsette å investere penger i det som mange analytikere og Telenor-aksjonærer betrakter som en ganske usikker investering.

- Vi har ikke sett hele den komplette pakken bekreftet. Dette skal skje 28. september, sa han.

Akkumulerte tap i India er pr utgangen av andre kvartal 127 milliarder rupi, drøyt 18 milliarder kroner. Telenor har allerede skrevet ned verdier på tilsammen 18 milliarder i India.

Selskapet opplyser at det trengs moderat ytterligere finansering for å nå driftsmessig kontantstrøm break-even.

Det gjentas at maksimalt finansieringsbehov for India er på 155 milliarder rupi, og at dette dekker forskuddsdelen av lisensbetalingen.

Sikter seg inn mot ni sirkler
I presentasjonsmaterialet opplyses det at Telenor fortsatt har fokus på ni sirkler (ni mobildekningsområder) i India og mål om selvfinansiert drift innen utgangen av 2013.

I juli ble India-virksomheten skalert ned fra 13 til 9 sirkler. Ifølge finansdirektør Richard Aa står disse ni distriktene for 34 prosent av Telenors BNP, og 39 prosent av befolkningen.

Det tilsvarer 700 millioner mennesker. -Så det er absolutt mulig å tjene penger i India, sa Aa i sitt innlegg på kapitalmarkedsdagen.