Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Teknologi

Masseslagsmål på iPhone-fabrikk

Politiet måtte rykke inn med store styrker da det brøt ut et voldsomt slagsmål mellom ansatte på en kinesisk fabrikk som produserer deler til Apples iPhone 5.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Om lag 2000 ansatte var involvert i slagsmålet, og 40 personer ble såret, opplyser det taiwanske selskapet Foxconn, som driver fabrikken i Taiyuan nord i Kina. Det er i alt 79.000 ansatte ved fabrikken, som produserer elektroniske komponenter for teknologiselskaper som Apple, Sony og Nokia.

Politiet fikk situasjonen under kontroll rundt klokken 3 lokal tid natt til mandag, ifølge offisielle kilder. Ifølge Foxconn ser det ut til at slagsmålet ikke var arbeidsrelatert, men forårsaket av en personlig uoverenskomst. Et lite problem ved Foxconns troverdighet er imidlertid at talsmenn for selskapet både oppgir at årsaken til bråket ikke er kjent, at bråket skyldes personlige uoverensstemmelser og at det skyldes rivalisering mellom arbeidslag fra ulike produksjonslinjer.

Misnøye
Ifølge mindre offisielle kilder har opptøyene andre årsaker. Foxconn har tidligere vært kritisert for dårlige arbeidsforhold, dårlige vilkår og alt for høyt press på arbeiderne. Tilsammen arbeider nærmere 1,5 millioner mennesker ved Foxconns fabrikker.

Foxconn har senere sagt at de har økt lønnen og senket bruken av tvungen overtid for sine ansatte. Men kinesiske journalister som har arbeidet for Foxconn sier det samme som ansatte med tilgang til sosiale medier på internett: Overgrepene mot de ansatte fortsetter. I juni var det et mindre opptøy ved den samme fabrikken etter at de ansatte reagerte på at de lovede lønnsøkningene ikke kom som lovet.

Ifølge nettstedet Engadget.com startet opptøyene sist natt etter at en sikkerhetsvakt hadde gått løs på og slått en av industriarbeiderne. Foxconns fabrikker fungerer stort sett som små, lukkede samfunn hvor de ansatte både arbeider og bor inne på et lukket område.

Arbeiderne blir ifølge uttalelser fra anonyme ansatte tvunget til å jobbe overtid hver dag og har minst 80 timers arbeidsuker, selv flere måneder etter at selskapet sa at de hadde kuttet ut denne praksisen.

Kinesiske mynidgheter har begynt aktiv sensur og sletting av innlegg på sosiale medier som kommer fra regionen. Flere bilder og vitnesbyrd er imidlertid lekket før slettingen begynte.

Tekno Teknologi
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.