Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

Øyvind Elvsborg
Øyvind Elvsborg les mer

Teknologi

Opera-gründeren på teknologi-jakt i Boston

Jon von Tetzchner er god for 485 millioner. Nå søker mannen bak Norges mest globale selskap den store teknologi-kjærligheten i USA.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

- Jeg er som et fly som sirkler, sier Jon von Tetzchner, gründer i nettleserselskapet Opera Software, Norges trolig mest globale selskap, med en kvart milliard brukere verden over.

Islendingen som kom til Norge som 20-åring har tatt til vingene, bokstavlig talt. Huset i Oslo ligger ute på Finn.no, til leie for tre år, og familien Tetzchner har tatt turen til Boston, USA. Familien har allerede landet, men i jobbsituasjonen "sirkler" han fremdeles. Han prøver seg nå som teknologiinvestor, men målet er det neste store prosjektet, som taler til hans hjerte.

- Jeg er slik at det blir altoppslukende når jeg først setter i gang, og jeg vil være sikker før jeg velger, sier von Tetzchner.

Opera Software og Jon S. von Tetzchner:Født 29. august 1967 i Reykjavik, norsk far.Flyttet til Oslo for å studere og møtte medgrüdner Geir Ivarsøy i 1992 som ansatt i Telenor.Startet eget selskap i 1995 da Telenor ikke ønsket å satse på nettleseren de utviklet.Von Tetzchner gikk av som sjef i 2010, og trakk seg som strategisk rådgiver sommeren 2011.Opera har i dag over 200 millioner brukere av mobilversjoner og totalt 275 millioner som bruker dem hver måned.Børsverdi: Drøyt fire milliarder kronerNerde-motivasjon
Med et prosjekt som Opera på samvittigheten mangler ikke Von Tetzchner tilbud – både investorer og selskaper vil ha ham med på laget. Men det skal mer til enn raske penger eller løfter om storhet for å friste ham.

- Jeg involverer meg ikke i noe som jeg ikke synes er fryktelig morsomt, sier han.

Slik har han også fremstått som sjef for Opera – og på hver kvartalspresentasjon overlot han pengepraten til andre, mens han selv snakket om teknolgier som skulle vinne verden.

Han tror mange av de ansatte i Opera tenkte på samme måte.

- Folk drives ikke av bonuser, spesielt ikke teknologer. De vil bli verdsatt og belønnet, men de synes det er morsomt å lage fantastiske produkter, sier han.

Salg av Opera?
Kjærligheten til Opera er der nok fremdeles, men forholdet er over – først forlot han sjefsstolen, så sluttet han som rådgiver. Nå gjenstår bare en liten detalj – ti prosent av aksjene i selskapet. Disse aksjene er verdt godt over 400 millioner kroner. Von Tetzchner selv er god for 485 millioner kroner, og er på 361. plass blant Norges rikeste, ifølge Kapital, som sist uke slapp en ny oversikt over Norges 400 rikeste.

Opera-aksjene vil han beholde inntil videre, på tross av at han nå vil prøve seg som investor i teknologiselskaper. Von Tetzchner solgte aksjer for 25 millioner kroner i 2010, og dette holder foreløpig.

- Men skulle jeg starte et stort prosjekt og ha ønske om å finansiere det selv, kan jeg trenge mer, sier han.

Flytter til, ikke fra
Mens mange norske it-selskaper prøver seg i Silicon Valley, reiser von Tetzchner til Boston, som han beskriver han som teknologiområde nummer to i USA, etter nettopp Silicon Valley.

- Det er webbens krybbe, med et tungt teknologi-miljø rundt Massachusetts Institute of Technology (MIT), mye innovasjon og et velfungerende investeringsmiljø, sier han.

At temperaturen ikke er stort høyere enn i Norge mener han er et pluss, for da kan barna fortsatt finne gode skiforhold innen rimelig radius.

Han understreker at relativt kort reise til Norge og fødelandet Island var en viktig faktor i valget av ny bopæl.

- Jeg flytter ikke fra Norge, men til Boston for å prøve noe nytt, sier von Tetzchner, som forteller at oppholdet både kan bli lengre og kortere enn de tre årene huset i Oslo leies ut for. Mye avhenger av hvor mulighetene dukker opp.

Må nå ut
Von Tetzchner forteller at han er i ferd med å satse penger på et norsk teknologiselskap, og at han allerede har investert i to islandske selskaper. Det ene, Oz.com, skal etter planen gi tv-distribusjon over internett et skikkelig funksjonsløft.

Det er tydelig på måten von Tetzchner snakker, at denne typen teknologi ligger hans hjerte nær. Det berører mange mennesker, og det er handler om tv til alle typer enheter, ikke bare de mobile, som så mange fokuserer på for tiden.

- Det er nettet som fascinerer meg, sier han.

Helst vil han også jobbe med noe som berører de milliardene av mennesker som ikke bor i verdens rikeste land - det er der teknologien kan bety aller mest for folks liv.

For kortsiktig i Norge?
Nye muligheter ligger åpne, men Von Tetzchner innrømmer at bruddet med Opera ikke bare har vært enkelt.

- Det er vanskelig å gi slipp, men jeg følte det var blitt for vanskelig. Jeg er utålmodig som person og har veldig høyt ambisjonsnivå. Når jeg føler det ikke matches og man tenker mer kortsiktig, så er ikke det noe sted for meg, sier han.

Von Tetzchner mener Opera nå blir drevet av bunnlinjen og for lite etter langsiktige strategier. Selv fikk han mer kritikk for det motsatte som sjef, men han mener lønnsomhet og langsiktighet lar seg kombinere. Selskapet hadde tross alt en pengebinge på 600 millioner kroner da han sluttet som sjef, etter uenighet om veien videre.

Von Tetzchner er ellers greit fornøyd med det norske investorklimaet, men savner noe villighet til å satse tungt på å skape noe virkelig stort.

Svært mange norske teknologiselskaper selges når de når en viss størrelse. Det synes Von Tetzchner er greit nok, men påpeker at en del investorer ikke ser ut til å ha troen på at man kan drive det videre opp. Han mener suksesser som Google og Apple skyldes langsiktige, strategiske grep, ikke kortsiktig gevinstfokus.

- Har vi råd og mulighet til å tenke så stort i Norge?

- Ja, vi har ikke råd til ikke å gjøre det. Selskaper bør ha en ambisjon og en retning og gå etter. Alle kan ikke bli verdensledende, men man skal bygge mot en sterkere posisjon om fem år og enda sterkere om ti år, sier han.

Tekno Teknologi
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.