Fredag og mandag blir to av de viktigste dagene for Microsoft på mange år - og dermed for talløse PC-brukere over hele verden. Fredag lanseres nemlig Windows 8 og nettbrett-versjonen Windows 8 RT, og mandag lanseres Windows Phone 8. Dette er Microsofts store forsøk på å vokse ut av pc-verdenen og ta for seg av det markedet Google og Apple nå deler mellom seg - nemlig nettbrett og smarttelefoner.

Men de får ikke ha rampelyset alene - deres argeste konkurrenter har nemlig også lagt store lanseringer til uken de visste blir avgjørende for Microsoft-sjef Steve Ballmers visjon om et samlet Windows-univers.

- Den beste måten Apple og Google kan beholde sin andel av smarttelefonmarkedet er å ikke la Microsoft komme på skuddhold. Jo mer Steve Ballmers budskap kan bli svekket, jo bedre for de dominerende aktørene, skriver Ewan Spence i Forbes.com om køen av gigant-lanseringer.

Lanserings-rush

Microsofts forsøk
Microsoft har lenge kontrollert pc-verdenen og er ventet å gjøre det godt også i fremtiden, men deres posisjon trues av voksende markeder for smarttelefoner og nettbrett, der Google og Apple er totalt dominerende. Det er særlig dette Windows 8 skal rette på.

Den største nyheten i det nye Windows-systemet er at alle selskapets enheter skal få samme brukergrensesnitt - det skal oppleves ganske likt å bruke en mobil, pc, nettbrett og pc, så lenge du har Windows på alle. Alle er bygget for berørignsskjermer, og det er ventet et massivt innrykk av nye dingser basert på Windows.

Microsoft har selv, for første gang, laget en egen Windows-enhet. Den skal hete Surface, og første versen lanseres på fredag.

Les om de nye Windows-hybridene: <b>Brett og PC i samme slengen</b>

Planlagte forstyrrelser?
Men Microsoft får altså ikke ha sin store lanseringsuke i fred. Først ut er Apple, som har varslet en lansering tirsdag - høyst sannsynlig av en liten Ipad. Et samstemt analytikerkorps forventer at en slik enhet vil være billigere enn dagens utgaver, og at det kan skape store problemer for konkurrentene.

Microsofts lanseringstidspunkt har vært kjent lenge, så man kan mistenke Apple for å ville stjele rampelyset fra sin konkurrent. Apple pleier å stjele mye oppmerksomhet med sine lanseringer, og en ny Ipad kan gjøre det vanskeligere å få oppmerksomhet for Surface og andre nettbrett og hybrid-pc-er som lanseres med Windows 8.

- Jeg tror Apple ønsker å si "hei, vi er kongene av nettbrett-verdenen", skrev sjefsanalytiker Jack Gold i J. Gold Associates i en epost til venturebeat.com, om lanseringen tre dager før Windows Surface RT.

Les også: <b>Apple lanserer en «liten» nyhet - trolig en Ipad</b>

Samme dag
Nå viser det seg dessuten at også Google har noe å vise frem, og det på samme dag som Microsoft viser frem mobil-delen av Windows 8. Tre timer før Microsofts arrangement 29. oktober har de invitert til en egen lansering, og ifølge Cnet News.com er det ganske sikkert snakk om selskapets hittil bredeste landsering av nettbrett og mobiler i deres Nexus-serie.

- Er Googles timing en tilfeldighet? Aldri i verden, skriver Wired.com.

Cnet venter at det skal komme en ny versjon av operativystemet, som skal hete Android 4.2+, samt et avansert nettbrett med 10-tommers skjerm som skal hete Nexus 10. Dette brettet vil være laget av Samsung.

Samtidig skal LG Electronics lage sin første mobil i Googles Nexus-serie, som skal hete Nexus 4, samt at 7-tommers-nettbrettet Nexus 7 skal komme i ny utgave. Dette nettbrettet ble lansert i sommer.

Den største nyheten denne uken er nok uansett Microsofts samling av Windows på pc, nettbrett og mobil, men teknologi-interesserte har altså mye annet å se frem til også.

Les om alle lanseringene på DN.no.

Les også: Smarttelefoner gir deg dårligere dekning

<b>Apple lanserer en «liten» nyhet - trolig en Ipad</b>

<b>Brett og PC i samme slengen</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.