Det skjer bare hvert tiår, så dette er en viktig begivenhet, understreket Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas under dagens resultatfremleggelse. Han snakket om Telenors lansering av 4G, standarden som skal gi fremtidens lynraske mobilnett.

Netcom lanserte riktignok 4G allerede for tre år siden, men det er nå det gjelder, mener Norges-sjef Berit Svendsen.

- Først nå kommer mobiltelefonene. Det er når håndsettene kommer at du får suget i markedet, sier hun, og viser til at Nokia og Samsung er på vei med 4G-modeller i fjerde kvartal.

Erf#229ene fra 3G viser at mobiltelefonene står for mesteparten av utviklingen, langt flere bruker dette enn pc-er med mobilt internett.

Les om Telenors resultater: Kjempeinvestering og rekordresultat i Norge

Skudd i foten
Men ved siden av Nokia og Samsung glimrer en leverandør med sitt fravær. Apple lanserte nemlig nylig en Iphone som har 4G-støtte, men uten støtte for de viktigste frekvensene som brukes i Europa. Apple-brukere får dermed bare 4G-dekning noen få steder.

- At Vodafone ikke får det til å fungere i nettet sitt er ikke bra. Apple fokuserer på USA, og er ikke opptatt av Europa, sier Svendsen.

Hun påpeker at Apple har for vane å lansere nye mobiler en gang i året, og selv om 3G fremdeles er dominerende tror hun det kan bli et problem å selge toppmodeller uten 4G i nesten et år til.

- De kan skyte seg selv i foten, for 4G kommer til å bli en suksess, sier hun.

Les også: Tre Iphone 5- modeller – ingen er tilpasset Norge

Arrogant
Europeiske mobiloperatører som investerer i 4G er nok generelt lite fornøyd med at Iphone 5 mangler støtte for 4G i Europa, fordi dette kan forsinke utbredelsen. Og Svendsens ordvalg røper at dette både er et praktisk problem og et irritasjonsmoment.

- De skal ikke gå for langt i å være arrogante overfor operatører med store kundebaser i Europa, sier hun.

På spørsmål om Telenor kan komme til å satse mindre på Iphone på grunn av dette svarer hun blankt nei. Telenor må ha Iphone, og kan ikke styre Apple.

Må ha svar fra departementet
Svendsen tror for øvrig at 3G vil dominere datatrafikken de neste 3-4 årene, fordi det tar tid å få oppgradert alle brukernes enheter. Dessuten må nettet bygges ut.

Telenor dekker nå store byer, men har planer om å dekke 90 prosent av befolkningen med 3G innen 2015. For å få til er de imidlertid avhengige av at Samferdselsdepartementet snart deler ut lisensene som ble ledige da det gamle tv-nettet ble slukket. Disse lave frekvensene er svært godt egnet til å dekke store landområder med 4G, men det har så langt tatt tre år å lage reglene for utdelingen, og ingen vet når det vil være klart.

- Vi er helt avhengige av å få 800 frekvenser, og det er viktig at det kommer nå, sier Svendsen.

Lisensene vil trolig deles ut ved auksjon, og ved siden av Telenor er Netcom og Tele2 ventet å være svært interessert i lisenser, samt at aktører som ICE og Broadnet tidlligere har meldt interesse.

Flere lanseringer?
Apples nyeste telefon mangler også støtte for et annet av Telenors satsingsområder, nemlig NFC, som brukes til kontaktløs betaling med mobilen, samt mobilbillettet. Telenor satser på å gjøre mobilen til din nye lommebok, og manglende støtte i Iphone er et stort problem.

Les også: Disse tre skal gi deg mobil lommebok

Apples oppdateringer pleier å komme med jevne mellomrom, og derfor regner mange med at Iphone 6 kommer neste høst - altså kan det ta tid før Apples telefoner støtter NFC og 4G. Men i går tjuvstartet imidlertid Apple i forhold til dette mønsteret, da de i tillegg til en Ipad mini også lanserte en i full størrelse. Men ifølge Cnet.co.uk støtter ingen av dem de to frekvensene som er viktigst for 4G i Europa, og heller ikke NFC.

Les også: Tre Iphone 5- modeller – ingen er tilpasset Norge

Her er Iphone 5

Her er den aller beste toppmodellen

Se video-demonstrasjon av NFC, mobillommebok: Her betaler Bjerke og Baksaas med mobilen (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.