Endringene i it-bransjen går så svimlende fort at de som var uangripelige konger i går kan ligge med brukket rygg i dag. Apple er blant de få som har fått en ny vår - og nå forsøker Microsoft sitt store rykk.

- Vi har vært veldig suksessrike i pc-industrien, og dette er en mulighet til å konkurrere i et annet marked, sjef for Microsoft i Vest-Europa, Eric Boustouller, til DN.no.

Torsdag kveld lanserte Microsoft Windows 8, som i tillegg til pc sikter mot nettbrettmarkedet med en egen versjon. I dag finnes dette i butikkene, og mandag fyres resten av deres totrinnsrakett av, med Windows Phone 8.

- Vi er sikre på at vi vil få fart med Windows 8, og dette vil aksellerere farten på andre produkter, særlig Windows Phone, sier Boustouller.

Nytt univers
For første gang har nemlig Micorosoft laget systemer fra PC til mobil som henger skikkelig sammen, og vil oppleves som nesten helt like av brukerne. Det er et imponerende stort univers Microsoft prøver å bygge, der alt fra pc-er til nettbrett, mobiler og smart-tv-er skal inn.

- Vi setter alle brikkene sammen med en konsistent brukeropplelvelse og Windows 8 spiller en sentral rolle i den likningen, sier han.

Apple har vunnet svært mye på å skape et velsmurt univers av nettbrett, mobil, apper og tjenester, og Google har fulgt opp. Nå vil Microsoft gjøre det samme, bare enda bredere.

Størst 10 år etter
Få tviler på at Windows 8 vil bli stort, men historien viser at det kan ta mange år. Windows XP fra 2001 var fremdeles størst i verden inntil i høst - 11 år etter lanseringen. Så god tid har ikke Microsoft nå, av hensyn til mobilsatsingen.

- Suksess for Windows 8 er viktigst for mobilene, mener IDC-analytiker Anders Elbak.

Windows 7 har riktignok vokst raskt, men denne suksessen kan også bli et problem. Mange bedrifter har nettopp skiftet til Windows 7, og ser at de må ha nye maskiner med berøringsskjerm for å dra full nytte av Windows 8.

- Det er stor risiko for at mange hopper over Windows 8 og går rett på neste versjon, mener Gartner-analytiker Leif-Olof Wallin.

Boustoller mener dette ikke er noe stort problem, og han tror de store endrignene i Windows 8 kan trekke folk raskere over på Windows 8 enn ved tidligere lanseringer, uten at han vil gi noen anslag på hvor fort det vil gå.

Ekstremt viktig for Nokia
På mandag skal Samsung, HTC og Nokia lansere nye mobiler sammen med Windows Phone 8. For Samsung og HTC er dette en mulighet for suksess, ved siden av deres Android-mobiler.

Men Nokia har ingen smarttelefon-alternativer, og de er avhengige av rask suksess. De har nemlig tapt mye penger og mange ansatte de siste årene.

Rask suksess vil også være en enorm fordel når det gjelder app-utviklingen. For selv om Microsoft har snakket personlig med 400.000 utviklkere i det siste, og skapt tro på prosjektet, så går utviklerne til slutt dit de finner flest kunder. Og i dag Windows bare noen få prosent i et marked dominert av Apple og Googles Android-system.

- På et tidspunkt må markedsandelene til Windows øke, ellers vil platformen feile. Suksess kan ikke for være rett rundt hjørnet for alltid, skrev teknologibok-forfatter Preston Gralla tidligere i høst i Computerworld.com.

Microsoft har prøvd seg på mobil- og nettbrettmarkedet i minst 12 år, uten betydelig suksess. Men nå har de for første gang bygget dette så tett sammen med Windows for pc. Dermed håper de at Windows Phone 8 skal ta av i dragsuget etter Windows 8 for pc.

Boustouller er offensiv.

- Med nyskapingene vi presenterer skal vi ta markedsandeler. Vi starter med Windows 8 i dag, og innen nettbrett, på mobiler og i alle markeder kommer vi med nyskaping som vil utgjøre en forskjell. Det bør fungere, mener han.

Følg Windows Phone 8-lanseringen mandag og tirsdag på DN.no

Les også: Alt du trenger å vite om Windows 8

Les også: Brett og PC i samme slengen (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.