Barn som vokser opp med Ipad lurer ofte på hvorfor de ikke kan ta på andre skjermer også. Denne julesessongen får de svar - for nå kommer maskiner i alle former som gir respons på dine fingertupper, takket være Windows 8, som er bygget for touch-skjermer.

- Det har aldri skjedd så mye i pc-bransjen som nå. Med ultrabook, Windows 8 og fokus på kvalitet og brukeropplevelse er ikke pc-verdenen til å kjenne igjen, sier Erik Rosenlind, nordisk innkjøpssjef i Elkjøp.

På tross av tøffere konkurranse fra Samsung har Apple trolig nærmere 80 prosent av markedet for større touch-skjermer i Norge, med sin Ipad. Nå lanseres en strøm av spennende konkurrenter ute i verden, men en del av dem kommer neppe til Norge før jul. Derfor har vi spurt noen av Norges største forhandlere hva de er sikre på kommer i år.

Mye større utvalg
De nye pc-ene med berøringsskjermer kommer i mange nye former.

- Pc-produsentene vi kjenner jobber livet av seg for å komme opp med alternativer i Ipad-racet, sier Anton Hagberg, Norgessjef i Komplett.no

I tillegg til nettbrett og vanlige bærbare maskiner med touch-skjerm kommer det en rekke hybridformer, også store bordmaskiner.

- Jeg har veldig sans for varianten der du kan nappe av skjermen. Jeg tror kanskje jeg får en slik av meg selv til jul, sier han, om "transformer"-formen, som kan gjøres om til nettbrett.

Se vår av tre varianter video: Se hvordan fremtidens pc-er forvandles til nettbrett

Dyre
Transformer-varianten kom først for Googles Android-system, men nå prøver svært mange pc-produsenter seg med samme form for Windows 8. Samtidig kommer en mengde andre hybridmodeller. Disse maskinene er fristende, men butikkene regner ikke med at de kommer til forhandlerne med én gang, fordi mangel på berøringsskjermer presser prisen opp rundt 2000 kroner. Men har man pengene er dette langt mer spennende enn det som nå fremstår som gammeldagse pc-er.



Nyheter og noen sannsynlige storselgere frem mot jul (bekreftet, men neppe fullstendig liste):







Smått blir stort?
Microsoft og deres Windows 8-partnere er ikke alene om å komme med nyheter. Nylig sendte Apple en mindre Ipad ut på markedet - også i Norge. Erik Rosenlind i Elkjøp er usikker på hvor stort salget av Ipad mini blir i Norge.

- De små nettbrettene har ikke fungert i nordisk land, mens Nexus 7 er svært populært i andre deler av verden, sier han, og antyder at dette kan skyldes at svært mange i Norden har råd til å kjøpe de dyre nettbrettene. Nexus 7 er et svært rimelig nettbrett.

- Jeg tror fullformat (10 tommer, red. anm.) vil stå for minst tre fjerdedeler av salget i fjerde kvartal, sier han, om nettbrettmarkedet.

Ikke før jul
Norden er tydeligvis ikke topp prioritert blant amerikanske giganter. For mange av maskinene som vil ligge under juletrær i USA, får man ikke i norske butikker. Mest savnet er kanskje Microsofts første Windows-maskin, Surface. Hverken butikkene eller Microsoft Norge har noen informasjon som tyder på at den kommer til Norge før jul. Eneste mulighet er å kjøpe maskinen i utlandet, eller å satse på at noen butikker gråimporterer den fra et annet europeisk land.

Samme uke som Microsoft lanserte Surface kom dessuten Google med sitt første Nexus-brett på 10 tommer, i samarbeid med Samsung. Det kommer neppe til Norge før jul, selv om enkelte butikker fører 7-tommers-versjonen som ble lansert i sommer.

- For forbrukere er det synd at utvalget er dårligere i Norge, men vi er en liten del av verden, sier Rosenlind i Elkjøp.

Aldri til Norge?
Mens Surface og Nexus 10 trolig dukker opp senere er det flere av systemene som kanskje aldri dukker opp her. Amazons Kindle, som særlig er laget for lesing, har ikke tilgang på norske bøker. Dessuten blir kjøpere av produktet ført rett inn i Amazons elektronikkbutikk, noe som gjør det mindre attraktivt for norske elektronikkbutikker å selge den, antyder Rosenlind i Elkjøp.

Barnes & Noble har dessuten kommet med nyheter i sin Nook-serie av nettbrett og ebok-lesere, men ingenting tyder på at de kommer til Norge. Det samme gjelder Blackberry, som nå er en fallende stjerne. De har vært svært store i USA, men har aldri satset skikkelig på Norge.

Den siste storheten på mangellisten er Ipad. Både Ipad og Ipad mini er allerede i salg her, men ingen av disse modellene er laget for Norge. De støtter nemlig ikke de viktigste frekvensene for lynraske 4G-nett i det norske og europeiske markedet. Apple har så langt lansert fire 4G-produkter, og systematisk unnlatt å støtte disse frekvensene. Dermed vil brukerne måtte nøye seg med langt tregere 3G-nett de aller fleste steder.

Produktene som trolig vil savnes under norske juletrær i år:

Les også: Brett og PC i samme slengen

Se vår av tre varianter video: Se hvordan fremtidens pc-er forvandles til nettbrett(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.