Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Teknologi

Maskinene du virkelig ønsker skal ligge under treet

Før jul i år vil antallet maskiner med touch-skjermer ha eksplodert i Norge. Les om dem - og de store nyhetene som ikke når oss.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Barn som vokser opp med Ipad lurer ofte på hvorfor de ikke kan ta på andre skjermer også. Denne julesessongen får de svar - for nå kommer maskiner i alle former som gir respons på dine fingertupper, takket være Windows 8, som er bygget for touch-skjermer.

- Det har aldri skjedd så mye i pc-bransjen som nå. Med ultrabook, Windows 8 og fokus på kvalitet og brukeropplevelse er ikke pc-verdenen til å kjenne igjen, sier Erik Rosenlind, nordisk innkjøpssjef i Elkjøp.

På tross av tøffere konkurranse fra Samsung har Apple trolig nærmere 80 prosent av markedet for større touch-skjermer i Norge, med sin Ipad. Nå lanseres en strøm av spennende konkurrenter ute i verden, men en del av dem kommer neppe til Norge før jul. Derfor har vi spurt noen av Norges største forhandlere hva de er sikre på kommer i år.

Mye større utvalg
De nye pc-ene med berøringsskjermer kommer i mange nye former.

- Pc-produsentene vi kjenner jobber livet av seg for å komme opp med alternativer i Ipad-racet, sier Anton Hagberg, Norgessjef i Komplett.no

I tillegg til nettbrett og vanlige bærbare maskiner med touch-skjerm kommer det en rekke hybridformer, også store bordmaskiner.

- Jeg har veldig sans for varianten der du kan nappe av skjermen. Jeg tror kanskje jeg får en slik av meg selv til jul, sier han, om "transformer"-formen, som kan gjøres om til nettbrett.

Se vår av tre varianter video: Se hvordan fremtidens pc-er forvandles til nettbrett

Dyre
Transformer-varianten kom først for Googles Android-system, men nå prøver svært mange pc-produsenter seg med samme form for Windows 8. Samtidig kommer en mengde andre hybridmodeller. Disse maskinene er fristende, men butikkene regner ikke med at de kommer til forhandlerne med én gang, fordi mangel på berøringsskjermer presser prisen opp rundt 2000 kroner. Men har man pengene er dette langt mer spennende enn det som nå fremstår som gammeldagse pc-er.Nyheter og noen sannsynlige storselgere frem mot jul (bekreftet, men neppe fullstendig liste):

Modell/produsent

Operativsystem

Omtrentlig prisleie (kroner)

Formfaktor/beskrivelse

Samsung Galaxy Note 10 (DN-test)

Android

fra 4500,- kroner, 3800,- uten 3G

Nettbrett med digital penn

Samsung Galaxy Tab 2 (10,1)

Android

2700,- + (WLAN), 3400,- + (med 3G)

Nettbrett - kan kjøpe tastatur til 500 kroner

Asus Transformer Pad Infinity TF 700

Android

fra 4700,-

"Transformer" - PC der tastatur kan tas av så det blir nettbrett

Sony Xperia Tablet (DN-test)

Android

Fra 3100,-

Nettbrett

Nexus 7, Asus/Google

Android

Fra 1600,- (8GB)

Googles eget nettbrett, men laget av Asus

Apple Ipad

Ios

Fra 3890,-

Nettbrett 9,7 tommer

Apple Ipad mini

Ios

Fra 2600,-

Nettbrett 7,9 tommer

Samsung Ativ TAB

Windows 8 RT

Fra omtrent 6000,-

Transformer pc - tastatur kan tas av

Samsung Ativ Smart PC

Windows 8

Rundt 7.000,-

Transformer pc - tastatur kan tas av

Lenovo Yoga

Windows 8

Fra rundt 10.000,-

PC der skjermen kan brettes helt bakover, så man får et nettbrett med skjermen under.

Acer S7

Windows 8

rundt 10.000,-

Vanlig pc-form med berøringsskjerm. Kraftpakke.

Sony Vaio Duo 11

Windows 8

Over 10.000,-

Ultrobook med touchskjerm som ligger opp tastaturet, men kan vippes opp så det blir en pc.

Asus Vivo Tab RT

Windows RT

7500 ,-

Transformer pc - tastatur kan tas av

HP Envy x2 11,6''

Windows 8

Fra 7000 ,-

Transformer pc - tastatur kan tas av

HP SpectreXT TouchSmart Ultrabook 15,6''

Windows 8

Fra 13.000,-

Vanlig pc med berøringsskjerm

Acer Iconia Tab W510

Windows 8

4500,-

Vanlig pc-form, men med berøringsskjerm

HP ENVY 23

Windows 8

9000,-

Alt-i -ett-pc med 23-tommers skjerm

"Alt-i ett"-pc-er - kommer fra Lenovo/Samsung/Acer /Toshiba

Windows 8

Fra 9.000 til 18.000, minst...

Stor skjerm, typisk 27 tommer, beregnet på stue/kjøkken-bruk og som arvtager til stasjonære maskiner - det nye digitale senteret i husholdningenSe bilder av de nye pc-formene her: Finn din favoritt i det nye pc-"freak showet"

 Smått blir stort?
Microsoft og deres Windows 8-partnere er ikke alene om å komme med nyheter. Nylig sendte Apple en mindre Ipad ut på markedet - også i Norge. Erik Rosenlind i Elkjøp er usikker på hvor stort salget av Ipad mini blir i Norge.

- De små nettbrettene har ikke fungert i nordisk land, mens Nexus 7 er svært populært i andre deler av verden, sier han, og antyder at dette kan skyldes at svært mange i Norden har råd til å kjøpe de dyre nettbrettene. Nexus 7 er et svært rimelig nettbrett.

- Jeg tror fullformat (10 tommer, red. anm.) vil stå for minst tre fjerdedeler av salget i fjerde kvartal, sier han, om nettbrettmarkedet.

Ikke før jul
Norden er tydeligvis ikke topp prioritert blant amerikanske giganter. For mange av maskinene som vil ligge under juletrær i USA, får man ikke i norske butikker. Mest savnet er kanskje Microsofts første Windows-maskin, Surface. Hverken butikkene eller Microsoft Norge har noen informasjon som tyder på at den kommer til Norge før jul. Eneste mulighet er å kjøpe maskinen i utlandet, eller å satse på at noen butikker gråimporterer den fra et annet europeisk land.

Samme uke som Microsoft lanserte Surface kom dessuten Google med sitt første Nexus-brett på 10 tommer, i samarbeid med Samsung. Det kommer neppe til Norge før jul, selv om enkelte butikker fører 7-tommers-versjonen som ble lansert i sommer.

- For forbrukere er det synd at utvalget er dårligere i Norge, men vi er en liten del av verden, sier Rosenlind i Elkjøp.

Aldri til Norge?
Mens Surface og Nexus 10 trolig dukker opp senere er det flere av systemene som kanskje aldri dukker opp her. Amazons Kindle, som særlig er laget for lesing, har ikke tilgang på norske bøker. Dessuten blir kjøpere av produktet ført rett inn i Amazons elektronikkbutikk, noe som gjør det mindre attraktivt for norske elektronikkbutikker å selge den, antyder Rosenlind i Elkjøp.

Barnes & Noble har dessuten kommet med nyheter i sin Nook-serie av nettbrett og ebok-lesere, men ingenting tyder på at de kommer til Norge. Det samme gjelder Blackberry, som nå er en fallende stjerne. De har vært svært store i USA, men har aldri satset skikkelig på Norge.

Den siste storheten på mangellisten er Ipad. Både Ipad og Ipad mini er allerede i salg her, men ingen av disse modellene er laget for Norge. De støtter nemlig ikke de viktigste frekvensene for lynraske 4G-nett i det norske og europeiske markedet. Apple har så langt lansert fire 4G-produkter, og systematisk unnlatt å støtte disse frekvensene. Dermed vil brukerne måtte nøye seg med langt tregere 3G-nett de aller fleste steder.

Produktene som trolig vil savnes under norske juletrær i år:

Produkt

Produsent

Status

Surface

Microsoft

Lansert i enkelte markeder, men lite tyder på at Norge prioriteres før jul.

Kindle

Amazon

Mangler norske bøker og sender dessuten brukerne inn i egen elektronikkbutikk, i konkurranse med dem som skal selge dem. Uvisst når og om den kommer.

Nexus 10

Google/SamsungNook

Barnes & Noble

Mangler innholdsavtaler og satsing på Norge

Blackberry Playbook

RIM

Har aldri vært store i Norge - kommer neppe her

Ipad med 4G-støtte

Apple

Apple har laget tre Ipad-modeller og én Iphone med 4G, men foreløpig ingen som støtter frekvensene som dominerer i Norge og store deler av Europa.

Les også: Brett og PC i samme slengen

Se vår av tre varianter video: Se hvordan fremtidens pc-er forvandles til nettbrett

Tekno Teknologi
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.