På et rom i Taj Mahal- hotellet i Mumbai fant terroristene en mann som hevdet han var lærer. Terroristene sendte informasjon om mannen tilbake til sin egen "opersjonssentral", som sjekket opplysningene, fant hans ekte identitet og sendte ordren tilbake. ”Drep ham”.

- En søkemotor i hendene på en terrorist kan avgjøre hvem som lever og hvem som dør, og ti mennesker med teknologi kan tvinge en by med 20 millioner mennesker i kne, sier Marc Goodman, mangeårig Interpol-ekspert og grunnlegger av Future Crime Watch.

Goodman innledet Paranoia-konferansen i Oslo foran 500 tilhørere, og ga publikum en solid dose av nettopp det.

En til mange
Ifølge Goodman har moderne teknologi et Janus-ansikt – for mens folk flest har fått stadig mer fantastisk teknologi til raskt fallende priser, har kriminelle og terrorister oppdaget de samme verktøyene. Og mens gammeldagse kriminelle kunne rane én person i en bakgate, kan hackere ramme folk over hele verden.

- Aldri før har en person kunne rane hundre millioner mennesker, sier han, som illustrasjon.

Enkle penger?
Goodmans mørke reise begynner med vinningskriminelle og snokere. Sosiale medier kan brukes til å finne ut hvilke hjem som er tomme og klare for ran, og det finnes en app som plasserer damer i nabolaget på kartet, sammen med bilder og annen informasjon. Han viser hvordan moderne doplangere er tilgjengelige via apps på mobilen, og de kan bruke kortlesere på Iphone til å ta betalt.

Han påpeker dessuten at nettangrep har blitt billige og enkle å gjennomføre. Man kan kjøpe angrepstjenester og virus der selgeren garanterer at det fungerer. ”Utrolig kundestøtte” står det på en slik nettside.

- Man kan altså ringe og si ”Jeg prøver å rane noen, men det fungerer ikke", sier Goodman.

Fra vinning til vold
Men Goodmans fortelling blir ikke virkelig skummelt før han kommer til hacking av den fysiske verden.

- Alle typer enheter vil være på internet. Når alle fysiske objekter kobles vil vi se nivåer av hacking vi aldri har sett før, mener han.

Han viser til at videostrømmen fra angrepsdroner allerede er hacket med utstyr til under 30 dollar. I fremtiden kan det være din selvkjørende bil som blir hackermål.

Dessuten har det blitt billig å kjøpe eller bygge roboter. Han påpeker at Farc-geriljaen i Columbia årlig bruker flere millioner dollar på å utvikle roboter – slik som en undervannsbåt som kan smugle dop. Og billige mini-helikoptere kan styres med en Iphone, og utstyres med våpen eller sprengstoff.

- Den gamle versjonen var selvmordsbombere, den nye er roboter, mener han.

Han viser også til hvordan stadig billigere 3D-skrivere er blitt brukt til å skrive ut fungerende våpendeler. I fremtiden trenger man kanskje ikke smugle våpen - man kan skrive dem ut fra tegninger man finner på internett.

Hacker livets kode
Selv dette er imidlertid ikke den mørkeste delen av Goodmans visjon.

- De siste årene har man lært å skrive DNA. Det er folk som jobber med å hacke livets program, sier han.

Han mener det første kriminelle vil hacke er dop, så man ikke lenger trenger å dyrke noe – det holder å lage den aktive ingrediensen syntetisk. Men det vil bli verre tror Goodman, og viser til gassangrepet på Tokyos undergrunnsbane i 1995. Å bruke gass var ikke hovedplanen, ifølge Goodman.

- De brukte 10 millioner dollar i et forsøk på å lage biovåpen, men klarte det ikke. I dag ville det være trivielt, hevder han.

Han tror man nå kan lage nye bilogiske våpen, enten genrelle eller målrettet mot spesielle gener.

- Det er enkelt å få noens DNA. Så kan man forsøke å trenge gjennom forsvaret deres og lage et sykdomsangrep. Man kan hacke presidentens DNA, sier han.

Han mener en personlig tilpasset kreftkur er skremmende lik teknologien for et persontilpasset biologisk våpen. Og prisen på utstyret som skal til har falt enda mer dramatisk enn på it-utstyr, påpeker han.

Politiet på etterskudd
Men hva gjøres med dette? Goodman mener myndighetenes svar etter terroren i 2001 var lite effektiv, og at politiet generelt er dårlig rustet mot nettkriminalitet, en kritikke som er blitt reist i Norge etter terroren her.

Goodman tror ikke politiet fikser dette alene. Hanviser til hvordan en Canadier laget en nettjeneste som kunne identifisere bøller under opptøyer i landet, og antyder at man trenger flere slike, private initiativer, for å bruke teknologien mot de kriminelle.

- Politiet har ikke teknologien. Jeg vil invitere dere til å delta og prøve å stoppe dette, for trygghet er for viktig til å la de profesjonelle ta seg av det alene, sier han.

Han påpeker at politiet bare trenger å lære å skyte en gang, men å holde seg oppdatert på data er dyrt. Dessuten er politiet organsiert nasjonalt, mens de kriminelle nå er globale.

- Livet går videre
Når Goodman har gått av scenen er turen kommet til Amnon Bar-Lev, styreleder i sikkerhetsselskapet Check Point.

- Så nå vet vi hvorfor dette kalles Paranoia-konferansen, sier han om taleren før.

- Ikke vær så paranoid. Livet fortsetter, sier han

Les også: - Livet er bedre med nett-tv (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.