Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

Gunnar Lier
Gunnar Lier les mer

Teknologi

- Jeg ventet ikke å like den, men endte med å elske den

Googles nettleser-pc har vokst fra en nerdedrøm til toppen av Amazons salgslister. Den får fantastiske kritikker, og er snart på vei til Norge.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

- Jeg ventet ikke å like den, men endte med å elske den, skriver en overrasket Matt Baxter-Reynolds i ZDNet i sin test av Googles Chromebook.

Googles maskiner ser ut som vanlige pc-er, men i bunn og grunn har de bare én ting - nemlig nettleseren. Dette er begrensende, men mulighetene blir stadig flere.

- Mange av tingene man bruker pc-en til kan man nå gjøre via en skytjeneste, sier Anders Elbak i analyseselskapet IDC.

Programmer som tidligere måtte installeres på pc-en kan nå fungere fint i en nettleser. Ifølge Baxter-Reynolds i ZDNet fikk han mer lyst til å jobbe på sin billige Chromebook enn på Mac-en sin. Andre testere melder om samme typen gode vibrasjoner.

Gratis programvare
Det mest oppsiktsvekkende er kanskje salget. Drøyt to måneder etter at Microsoft lanserte Windows 8 er det slett ingen Windows-pc som topper nettbutikken Amazons salgsstatistikk - det gjør en Chromebook laget av Samsung. Og en Chromebook fra Asus ligger på andreplass på listen til Amazon i Storbritannia. Likevel betyr det på ingen måte at Chromebook er på vei forbi Windows.

Elbak har tro på produktet, men tror mye avhenger av lav pris og at det finner sin plass i markedet.

- Google kan i prinsippet selge Chromebook uten å tjene penger på den, og ta det inn på abonnementer på noen av deres tjenester, sier Elbak.

Maskinvaren er dessuten typisk enklere og billigere enn i de fleste Windows-maskiner.

Fellesmaskiner for produksjon?
Chromebook-maskinene er formet som pc-er, med fullt tastatur. De er mer beregnet på produksjon enn de mobile Android-maskinene, som Google også står bak.

Produktet kan passe svært godt inn i et verdensbilde analytikerne i Gartner nylig luftet. De tenker seg at mobile enheter tar seg av underholdningen, og at disse i stor grad blir personlige enheter, mens maskiner for produksjon som hovedregel blir fellesprodukter i familien. Tanken er at alt av produksjon uansett foregår i nettleseren og at filene blir lagret på nett. I en slik verden kan hvem som helst logge seg på en hvilken som helst maskin og være "hjemme" i sitt eget arbeidsmiljø med sine egne filer og programmer.

Men Google prøver ikke bare å lage en arbeidshest. De markedsfører Chromebook som maskinen "for alle", og drar nytte av at stadig flere underholdningstjenester er rene nettjenester, slik som Netflix og Youtube. De har også en webapp for musikktjenesten Pandora.

- Bør Microsoft være bekymret for den enkle Chromebooken, som tidligere var en vits i pc-verdenen? spør teknologinettstedet The Verge.

De påpeker at nettapplikasjoner nå har blitt langt mer aksepterte og vanlige enn de var da Google først lanserte ideen om en Chromebook i 2009. Google har en mengde applikasjoner, blant annet en kontorprogrampakke, epost og kalender, samt en masse underholdning tilgjengelig for sine nett-pc-er.

Til Norge i år?
Chromebook finnes foreløpig ikke for salg i Norge, men det kan raskt endre seg.

- Vi håper Google vil være med og lansere i Norden ganske snart, sier Erik Rosenlind, nordisk innkjøpssjef i Elkjøp.

Han forteller at deres eiere Dixons fikk svært mange returer da de solgte første generasjon Chromebøker. Mange brukere forsto ikke hva de kjøpte. Han mener derfor informasjonsprosessen blir svært viktig, samtidig som de nyeste maskinene er mye likere vanlige pc-er enn første generasjon var. Blant annet er muligheten for å bruke dem uten nett bedre.

- For den vanlige brukeren handler det om surfing og bank - ikke tunge 3d-grafiske ting, og da er Chromebooken genial, sier han til DN.no.

Google mot Google
Rosenlind tror bedrifter med 4-5 ansatte kan ha stor nytte av slike maskiner i kombinasjon med skytjenester. Dette er et stort segment i Norge. Videre tror han prisen vil ha mye å si for om dette blir et viktig produkt i privatmarkedet.

- Utbredelsen av Android-mobiler og nettbrett gjør at folk er vant til andre operativsystemer enn Ios, Windows og Mac. Det var utenkelig for noen år siden, men nå har jeg tro på produktet, sier han.

- Android er nå størst på mobil, og systemet har den største veksten på nettbrett. Det er ingen grunn til at folk ikke skal ønske å være i samme sfære med produktet de produserer ting på, mener han.

Elbak i IDC mener Chromebook kan få hard konkurranse fra billige nettbrett utstyrt med tastatur, basert på deres eget Android-system.

- De er sin egen hardeste konkurrent. De konkurrerer også med Windows 8 og kan ta noe marked derfra, men konkurransen fra Andorid er på mange måter hardere, sier Elbak.

Les også: Optimistene spår 5.000 Apple-kroner mer per nordmann

Årets beste gadgets

Tekno Teknologi
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.