Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Mobildatatrafiken eksploderer. Her en Samsung Galaxy Tab - en syv tommers smarttelefon. Magnus Eidem
Mobildatatrafiken eksploderer. Her en Samsung Galaxy Tab - en syv tommers smarttelefon. Magnus Eidem les mer

Teknologi

Databoom i mobilnettene

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Mobilkundene surfer på nettet som aldri før.

Om fem år vil kundenes databruk ha økt med 680 prosent fra 2012, ifølge en analyse fra Cisco.

Konsernsjef Jon Fredrik Baksaas i Telenor tror mobildatatrafikk etter hvert vil bli viktigere for teleselskapene enn både tale og sms, skriver Dagens Næringsliv.

- Utviklingen skjer i et tempo vi aldri har sett tidligere, sier Baksaas til avisen.

Baksaas tror at både tale og tekstmeldinger etterhvert vil skje som datatrafikk, og som et eksempel forteller han om sitt møte med et auditorium fullt av BI-studenter der så godt som alle hadde smarttelefoner.

– 50 prosent av dem hadde brukt opptil fem applikasjoner den morgenen. 30 prosent hadde brukt opptil 10 applikasjoner. Og så spurte jeg dem «hvor mange av dere har ringt?». Fem stykker svarte at de hadde ringt den morgenen. Hvis ikke det er en visuell og klar fremstilling av overgang til data, så vet ikke jeg, sier Baksaas til DN.

Spår global supervekst
Den amerikanske nettverksleverandøren Cisco spår at den gjennomsnittlige smartelefonkunde i verden i 2017 vil bruke 2660 megabyte i måneden, mot et forbruk på 342 megabyte i 2012.

– Cisco spår en datavekst i mobilnettene på 50 prosent årlig i verden på grunn av økt videobruk. Vi har de siste årene hatt en årlig volumøkning på mellom 60 og 70 prosent i datatrafikk. Den store datarevolusjonen ligger foran oss, sier Telenors norgessjef Berit Svendsen.

Hun tror ni av ti nordmenn ha 4G dekning der de bor innen 2015.

Konkurrenten NetCom registrerer samme trend innen mobildatatrafikk.

– Det som løfter trafikken er streaming og nett-tv, sier kommunikasjonsdirektør Øyvind Vederhus i NetCom til Dagens Næringsliv.

I desember brukte NetComs smartelefonkunder i gjennomsnitt 475 megabyte mot 349 megabyte i tilsvarende måned i 2011. Kundene med Iphone 5 konsumerte imidlertid 850 megabyte i snitt i måneden.

Les også: Amerikanerne kan se hvert ord du skriver

- Vi må gjøre det, ellers gjør andre det

Tekno Teknologi
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.