Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Kina har frem til nå vært et av de største markedene for Bitcoin, men fredag ble det klart at den kinesiske sentralbanken ikke vil godta Bitcoin som betalingsmiddel i landet.
Kina har frem til nå vært et av de største markedene for Bitcoin, men fredag ble det klart at den kinesiske sentralbanken ikke vil godta Bitcoin som betalingsmiddel i landet. les mer

Teknologi

- Ser ikke ut til at Bitcoin-eventyret er over

Men det er stor risiko knyttet til den virituelle valutaen, advarer seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

I løpet av året har den virtuelle valutaen «Bitcoin» gjort stor suksess verden over. Før helgen nådde valutaen en verdi på over 1200 dollar, det høyeste noensinne.

Kursen falt imidlertid kraftig tilbake fredag, etter at den kinesiske sentralbanken forbød banker og finansinstitusjoner å formidle transaksjoner i internettvalutaen i Kina. I Kina har valutaen hatt økende popularitet de siste månedene.

En periode var kursen mer enn halvert. Søndag ettermiddag ble den handlet til rundt 700 dollar per enhet på Mt.Gox-børsen, skriver Dagens Næringsliv. I skrivende stund er imidlertid kursen igjen økt til 893 dollar.

- Vi ser en klar oppgang i dag så det ser ikke ut til at Bitcoin-eventyret er over, sier seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets til DN.no.

Han har fulgt med på utviklingen i den virtuelle valutaen og synes utviklingen har vært veldig spennende.

Fordeler og ulemper
- En slik virtuell valuta er fordelaktig fordi den åpner for billigere og raskere pengetransaksjoner, som kan gjøres fra hvor som helst i verden til hvilket som helst land. Ulempen er likevel at det ikke finnes noen reguleringer for en slik type valuta, så de vet egentlig aldri hvor mye penger du faktisk sender, sier Aamdal.

Til tross for stor popularitet er det stor risiko knyttet til å ha store verdier i Bitcoin, eller en hvilken som helst virtuell valuta, mener Aamdal.

- Det er viktig å huske på at Bitcoin ikke har noen verdi i seg selv, den har heller intet beskyttende lovverk som kan regulere store svingninger fordi den ikke er pliktig betalingsmiddel slik som andre valutaenheter, sier Aamdal.

- Slike valutaer har endel likheter med pyramidespill. Det vil si at de kan ha perioder hvor de vokser raskt og mye, men de kan veldig lett kollapse, fortsetter han.

Likevel tror Aamdal at vi vil se stadig flere virtuelle valutaer i fremtiden, nettopp fordi de tilbyr enkle og billige transaksjonsløsninger.

Sjeføkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets.

Ikke alene
Bitcoin er langt fra den eneste virtuelle valutaen på markedet. Bare siden april i år har det oppstått 54 nye virtuelle valutaer som ønsker å ta opp kampen mot Bitcoin. Likevel har ingen av dem vært i nærheten av å kopiere suksessen, skriver Business Insider.

Aamdal er ikke overrasket over at det har dukket opp så mange nye enheter, men han er litt overrasket over at ingen av dem har klart å utkonkurrere Bitcoin ennå.

- Jeg tror ikke det er noen fasit for hva som gjør at en slik valuta kommer over den kritiske massen, som gjør at de sprer seg og blir mer populære enn de andre, sier seniorøkonomen.

Han tror likevel at en offentlig godkjenning fra en finansinstitusjon vil være viktig dersom en av de virtuelle valutaene vil skaffe seg et godt fotfeste.

Skal videre opp
Meningene om Bitcoin er vært svært delte i finansverden. USAs tidligere sentralbanksjef Alan Greenspan sa før helgen at han mener den kraftige prisoppgangen er en boble.

- Prisene på Bitcoin er ikke bærekraftig og det er ikke en valuta. Dette er en boble. Den må ha en egenverdi. En må virkelig strekke fantasien langt for å si hva verdiene av en Bitcoin er. Jeg har ikke vært i stand til å forstå det; kanskje noen andre kan, sa Greenspan i et intervju med Bloomberg tv 4. desember, ifølge Dagens Næringsliv.

Samtidig har analytikerne hos det amerikanske meglerhuset Wedbush spådd at Bitcoin kan være verdt inntil 100 ganger mer enn i dag; opp mot 100.000 dollar.

Flere andre analytikere mener også at Bitcoin langt ifra har nådd toppen. Aamdal tror ikke vi på langt nær har sett slutten på fenomenet, men tror fremtiden til de virtuelle valutaene er mye knyttet til om de vil få aksept som betaligsmiddel.

Les også:

Kollaps for Bitcoin

Digital valuta på alles lepper

Betaler 0,008 dollar per sang

Tekno Teknologi
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.