Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

GEORGE FREY
GEORGE FREY les mer

Teknologi

Dette kan gå galt med Bitcoin

Finanstilsynet og det europeiske banktilsynet advarer mot flere måter å tape penger på virtuelle valutaer.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Interessen for den virtuelle valutaen bitcoin har vokst voldsomt, og med interessen har også verdien økt. Enkelte har tjent store penger på handelen, og noen mener dette er fremtidens valuta.

Men valutaen er slett ikke uten risiko, mener det europeiske banktilsynet, EBA. I samarbeid med det norske Finanstilsynet advarer de nå om at brukerne risikerer å tape penger på flere måter.

Her er de viktigste farene:  • Feil, hacking eller sammenbrudd i vekslingsplattformen. Disse platformene er uregulert og kundene har ingen rettslig beskyttelse som dekker eventuelle tap.


  • Pengene kan stjeles fra lommeboken din gjennom hacking. «Det har vært rapportert saker hvor forbrukere har tapt mer enn 1 million dollar i Bitcoins med svært små utsikter til å få dem tilbake», heter det i advarselsskrivet.


  • Feilbetalinger kan ikke reverseres. Du har ingen myndigheter å klage til.


  • Verdien av Bitcoins kan endre seg raskt, både opp og ned.

Brukere av bitcoin advares også om at det kan utløse skattekrav.Slik fungerer bitcoin

Bitcoins kan kjøpes på en vekslingsplattform ved hjelp av vanlig valuta (penger), hvor de så blir overført til forbrukerens digitale lommebok. Derfra kan Bitcoins sendes digitalt til enhver som er villig til å akseptere Bitcoins, eller konverteres tilbake til vanlig valuta. Nye Bitcoins opprettes over hele Internett ved hjelp av et gratis program kjent som en "Bitcoin miner". Ved å løse komplekse algoritmer kan programmene "finne" små beløp av valutaen. Imidlertid er økningen i pengemengden fast, slik at kun små beløp frigjøres over tid.

Kilde: EBA/Finanstilsynet

Les hele advarselen her

Tekno Teknologi
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.