Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

RÅ KRAFT er det som teller for Kristoffer Konstad Hansen og Morten Myrseth. Her inspiserer de «gruveriggen», en kraftig datamaskin til 24.000 kroner, montert inn i en plastkasse fra Biltema. Maskinen jobber dag og natt med å finne ulike typer digital valuta. - Målet er å utvide virksomheten og bli økonomisk uavhengig, sier Hansen.
RÅ KRAFT er det som teller for Kristoffer Konstad Hansen og Morten Myrseth. Her inspiserer de «gruveriggen», en kraftig datamaskin til 24.000 kroner, montert inn i en plastkasse fra Biltema. Maskinen jobber dag og natt med å finne ulike typer digital valuta. - Målet er å utvide virksomheten og bli økonomisk uavhengig, sier Hansen. les mer

Teknologi

Supermaskin i Biltema-kasse finner drøssevis av «Altcoins»

Nordmenn på jakt etter digitale mynter gir opp Bitcoin, men tjener penger på 79 alternativer. En it-student fant tre millioner Dogecoins - og ble frastjålet én million.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

I et rekkehus i Trondheim har tre kamerater satt opp sitt eget gruveselskap. Elviranet Solutions graver døgnet rundt etter digital valuta, ved hjelp av kraftig pc-utstyr. Myntene de finner kan omsettes i kroner, og gir penger til å kjøpe mer og kraftigere utstyr.

Det var Bitcoins som gjorde digitale penger berømt, men siden har minst 79 konkurrenter dukket opp. Disse har fått samlenavnet «Altcoins», og for mange av dem gir nå letingen mye bedre avkastning enn Bitcoin.

– Det er blitt så krevende å finne nye Bitcoins at en trenger spesialmaskinvare som kun kan brukes til dette. Det er mer lønnsomt nå å lete etter alternativene, sier Kristoffer Konstad Hansen, en av de tre som står bak Elviranet Solutions.

Digitale mynter

Bitcoin ble laget i 2009 og er en digital valuta uten sentral myndighet. Ved hjelp av kryptografi sikrer man seg at myntene er unike, og hele nettverket bevitner betalinger når myntene skifter eiere. Alle vet hvilken konto som har hver mynt, men eierne er anonyme. Betalinger må signeres med en privat kryptografinøkkel. Mister man denne mister man pengene.

Å generere nye Bitcoins kalles «mining», altså gruvedrift. Sannsynligheten for å motta nye mynter er avhengig av hvor mye datakraft man bidrar til nettverket med. Antall nye mynter synker mot null, og vil aldri gå høyere enn 21 millioner. Hver mynt kan deles i 100 millioner.

Andre digitale mynter kan fungere litt annerledes.

Graver ikke etter Bitcoins
Det siste året har Bitcoin-kursen virkelig tatt av, og på tross av noen nedturer, er enheten totalt verd over ti milliarder dollar, og hver mynt koster over 800 dollar. Bitcoin har fått mesteparten av oppmerksomheten, men alternativene er også blitt store. Nettsiden Coinmarketcap.com viser at Litecoin-systemet nå er verd en halv milliard dollar.Hansens selskap graver etter mange forskjellige valutaer, men ikke Bitcoins.

– Vi bruker en samarbeidstjeneste som heter Middlecoin, der en administrator hele tiden sjekker hva det lønner seg mest å grave etter, sier Hansen.

DN har snakket med en håndfull norske myntutvinnere, og samtlige har gitt opp å finne nye Bitcoins. Hvis det ikke lenger er lønnsomt å drive utvinning er dette en trusel for hele systemet, ifølge seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB.

– Datakraften som brukes til å utvinne nye mynter er den samme som bidrar til å godkjenne transaksjoner med Bitcoin, sier han.

Systemet fungerer ikke uten denne datakraften, og hverken utstyret eller elektrisiteten er gratis.

– Elektrisiteten koster rundt 1000 kroner i måneden, men inntektene er på rundt 10.000 kroner og man trenger ikke ha på varme i leiligheten, sier Hansen.

Frastjålet en million
It-studenten Morten Furustad kom tidlig inn da myntenheten Dogecoin ble lansert før jul.

– Det var utrolig simpelt og jeg fant 60.000 om dagen. Siden er de blitt veldig populære, og det har blitt mye vanskeligere. Siste døgn kom det inn 11.512, sier han.

Furustad har tjent penger på gruvevirksomheten, men det kunne vært mer.

– Jeg sitter på rundt to millioner Dogecoins nå, etter at jeg ble frastjålet 1,2 millioner for rundt to uker siden, sier han.

Han aner ikke hvordan det skjedde, men noen må ha hacket maskinen hans. Og med digitale penger er det ingen bank eller myndigheter å be om hjelp. Tapet var på rundt 1700 dollar, målt etter dagens kurser.

Seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB mener Bitcoin har et forsprang, men at alternativene kan ta over, hvis de har fordeler. Antall steder man kan bruke pengene er viktig for hvilke enheter som vinner frem, mener han.

Hvem vinner?
Aamdal i DNB mener det er en risiko for full kollaps i digitale valutaer, men at digitale penger har fordeler som betyr at de kan ha kommet for å bli.

– Folk som arbeider i utlandet kan sende penger hjem på få minutter. Det er vanskelig å konkurrere med Bitcoin på effektivitet, sier Aamdal, som mener Western Union har fått en utfordrer i områder med dårlig utviklede betalingssystemer.

– Svingningene i de digitale valutakursene er imidlertid svært store, og dette gjør dem mindre attraktive, sier Aamdal.

Bitcoin har økt voldsomt det siste året, men mistet over en fjerdedel av verdien på to dager i januar. Andre valutaer svinger enda mer, noen med over 100 prosent oppgang på ett døgn, og tilsvarende nedturer.

Bitcoin kan brukes i noen nettbutikker, et par kasinoer, og Google har uttalt at det ønsker å bruke det i selskapets betalingssystemer. Dessuten er omsetningen relativt høy og det finnes mange steder der man kan veksle dem inn i vanlige penger.

– Jo flere steder man kan bruke pengene, jo bedre, sier Aamdal, som tror dette kan avgjøre hvilke enheter som vinner frem.

Les også: Dollarmilliardær på Facebook

Bitcoin-millionær arrestert - mistenkt for hvitvasking

Tekno Teknologi
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.