Amerikanske skattemyndigheter, Internal Revenue Service (IRS), har besluttet at bitcoin, sammen med andre virtuelle valutaer, ikke vil bli behandlet som valuta.

I stedet vil virtuell valuta bli behandlet som en eiendel, opplyser IRS i en melding, gjengitt av Reuters.

Det nye regelverket trer i kraft umiddelbart.

«Generelle skatteprinsipper som gjelder for eiendelstransaksjoner gjelder for transaksjoner ved virtuell valuta», heter det i meldingen fra IRS.

Skattemyndighetene opplyser at virtuell valuta nå vil bli vurdert som en kapitalinvestering, omtrent som aksjer, noe som etter amerikanske regler medfører lavere skattesatser enn med valuta.

Det opplyser videre at det vil være særskilte regler for journalføring og rapportering ved bruk av valutaen.

LES OGSÅ: Comeback for Bitcoin dnPlus

Dersom man for eksempel benytter virtuell valuta for å betale ut lønn, er dette skattepliktig i tråd med vanlige amerikanske skatteregler. Andre utbetalinger ved bruk av virtuell valuta, det være til uavhengige entreprenører eller andre tjenesteytere, er også skattepliktig, opplyser IRS i meldingen.

«Gevinst eller tap ved salg eller bytte av virtuell valuta, avhenger av om den virtuelle valutaen er en kapitalverdi i hendene på en skatteyter», heter det.

Kan gi bitcoin-løft

Bloomberg skriver at IRS hadde valget mellom å definere virtuelle valutaer som enten en valuta eller som en eiendel på linje med for eksempel aksjer.

At det nå er har kommet klarhet i skattereglene rundt virtuelle valutaer, kan medføre at bitcoin får et løft, ettersom avklaringen skaper sikkerhet for investorer; de blir nå behandlet mer som aksjeinvestorer.

Den populære virtuelle valutaen har gjennomgått store opp- og nedturer de siste årene. I begynnelsen av desember ifjor var bitcoin på sitt høyeste noensinne, og man måtte da ut med 1.200 dollar, om lag 6.220 kroner, for én bitcoin.

LES OGSÅ: Kjøpte Bali-luksus med bitcoins

Siden den gang har ikke historien vært like rosenrød for den svært volatile virtuelle valutaen. I desember startet raset, etter at kinesiske myndigheter slo hardt ned på handelen i bitcoin og forbød kinesiske finansinstitusjoner å handle i den virtuelle valutaen. Bitcoin mer enn halverte sin verdi i det største verdifallet noensinne.

I slutten av februar kollapset den japanske bitcoin-børsen Mt. Gox, noe som fikk den virtuelle valutaen til å rase. Investorer følte seg lurt og verdier for over tre milliarder kroner forsvant.

Bitcoin handles tirsdag for 577 dollar, ifølge Bloomberg.

Selvregulerende

Finanstilsyn over hele verden prøver å finne ut hvordan de kan regulere bitcoin og andre digitale valutaer som har oppstått.

Støttespillere har ment at det ikke er nødvendig med tilsyn og at dette vil reguleres på egen hånd. Imidlertid endret flere oppfatning etter Mt. Gox-konkursen, og man så at det å være underlagt et tilsyn har sine positive sider.

LES OGSÅ PÅ DN.no:

Solberg: Ukrainas økonomi er løsningen  

Stoltenberg frykter misforståelser

Hells Angels erkjente ikke straffskyld

- Vi tok for lite Møllers tran  

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.