Hvert år reviderer forlaget Merriam-Webster sin ordbok, som har vært det ledende oppslagsverket for amerikansk språk de siste 150 årene.

I år la de til 150 ord, ikke overraskende er mange av dem teknologi-relaterte.

Blant de mest bemerkselsesverdige nye ordene finner vi «selfie», «hashtag», «steampunk» og «tweep».

«Selfie» er en forkortelse for «self portrait» og beskriver megatrenden med å ta bilde av seg selv med en mobiltelefon og publisere bildet i sosiale medier.

«Hashtag» ble først tatt i bruk som en måte å merke - eller tagge - enkelte ord man skriver på sosiale medier så de blir søkbare. Ved å søke på en hashtag får man opp alle publiseringer som inneholder samme hashtag. Selve ordet hashtag kommer fra bruken av symbolet «#», som på engelsk heter hash. Å sette en hash foran et ord er en kode som gjør ordet søkbart for andre.

«Steampunk» er en betegnelse på science fiction-litteratur, spill eller filmer som tar utgangspunkt i perioden rundt den industrielle revolusjon, da damp var en vanlig drivkraft i industrien.

En «Tweep» er en person som bruker Twitter. Ordet er sammensatt av «tweet» som er en type melding og «peep» som er en slangvariant av «peer» som er en person som tilhører samme alder eller sosiale gruppering som andre.

Johannesburg, 10. desember 2013: Storbritannias statsminister David Cameron (t.h.), Danmarks statsminister Helle Thorning Schmidt og USAs president Barack Obama (t.h) tar en «selfie» under minnetjenesten til Sør-Afrikas tidligere president Nelson Mandela. Lengst til høyre er USAs førstedame Michelle Obama. Foto: Scanpix / Roberto Schmidt,
Johannesburg, 10. desember 2013: Storbritannias statsminister David Cameron (t.h.), Danmarks statsminister Helle Thorning Schmidt og USAs president Barack Obama (t.h) tar en «selfie» under minnetjenesten til Sør-Afrikas tidligere president Nelson Mandela. Lengst til høyre er USAs førstedame Michelle Obama. Foto: Scanpix / Roberto Schmidt, (Foto: Afp)
 

Ikke bare for «kidsa»

Det er også flere teknologiuttrykk fra næringslivet som har fått innpass. «Big data» er nå blitt et begrep og ikke bare et trenduttrykk i it-bransjen. Big data er for øvrig betegnelsen på akkumulert informasjon, for eksempel i en bedrift, som er for stor til å behandles av vanlige databaseverktøy.

«Crowdfunding» er en type nettbasert finansiering hvor man legger ut en prosjektbeskrivelse på nettet og ber om donasjoner. Crowdfunding er oftest basert på små donasjoner fra store mengder donatorer, uten noen gjenytelse i form av aksjer eller innflytelse. Det kan være lettere å få en kroner fra en million nettbrukere enn en million kroner fra én investor.

«Gamification» er et annet ord næringslivet er i kontakt med. Gamification er praksisen med å legge inn spillelementer i en prosess for å gjøre den mer motiverende og attraktiv. For eksempel i skoleverket eller ulike kurs på en arbeidsplass.

Du kan lese mer om de nye ordene hos Merriam-Webster.

Les også:
Snuser på svensk musikk-suksess
Robot valgt som fullverdig styremedlem  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.