Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

Mobil

Se 17. mai på 35 sekunder

Teknologien som viser vår feiring skal redde folk fra flom - og denguefeber.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Når står det norske folk opp på 17. mai? Telenor har svaret - og de vet også hvor folkemengdene befever seg gjennom døgnet. Nå har de satt sammen en vide (se videoen i denne saken), som viser hvordan folk beveget seg rundt i Oslo på nasjonaldagen.

Hjelpearbeid

Denne visualisering er spennende, og den er dessuten første skritt i et større prosjekt hos Telenor, forteller Vikki Nathalie Walle-Hansen, kommunikasjonssjef ved Telenors forskningsenhet.

- Vi forsker på på måter å bruke dataene i nettene våre. Vi ønsker å bruke det kommersielt, men også for å kunne hjelpe folk under katastrofer. Man kan for eksempel se hvordan folk beveger seg under en flom i Bangladesh, sier hun.

Følger smittebaner

Telenor samarbeider med universitetene Harward og MIT om bruk i utviklingsland. Målet er å finne ut hvordan dataene i mobilnettverk kan komme til nytte.

- Vi jobber også med å følge sykdomsspredning, for eksempel denguefeber, sier Walle-Hansen.

- Hvordan kan mobilnettet snuse opp denguefeber?

- Det kan ikke det, men det kan se hvor folk beveger seg og hvor du får sykdomsutbrudd. Vi ser for oss at man kan planlegge mottiltak og sende medisiner dit mange beveger seg, sier hun.

Hun understreker at analysene ikke inneholder persondata - kun aggregerte data.

PS. Videoen til denne saken varer noe mer enn 35 sekunder, men den første animasjonen av døgnet tar ganske nøyaktig 35 sekunder.

TELENOR ASA

Omsetning Vis alle regnskapstall

Les mer

Kilde: Proff.no

Tekno Telenor Mobil
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.