Mobilbruk i utlandet har blitt stadig billigere de siste årene, men det er fremdeles mulig å bruke mye mer penger enn nødvendig, viser en gjennomgang av prisene innen EU, som DN har gjennomført. Undersøkelsen viser at teleselskapene melker mobilkundene i utlandet. (DN+ krever innlogging)

Det skal nå mye til å få kjemperegninger for samtaler innen EU, men takket være stadig raskere dataoverføring, kan disse regningen fort bli store.

- Det er ikke lenge siden det kostet over 20 kroner per megabyte å surfe på mobilen i EU. Det er godt det var forholdsvis dårlig fart i nettene da, for med dagens teknologi kunne det virkelig gått unna, sier administrerende direktør i Chess,  Arve Andreassen.

Et moderne 4G-nett kan fint levere 5 MB til mobilen din per sekund, og med gamle priser kunne dette kostet  over 100 kroner per sekund - eller 6.000 kroner minuttet. Selv med Chess sine nye priser kan man bruke 300 kroner på et minutt.

Billigst

Chess er blant de billigste i en prisundersøkelse DN har gjennomført for mobilsurfing innen EU. I likhet med OneCall krever de 99 øre per megabyte, noe som gjør dem billigst i vårt testeksempel for lite bruk. De kommer også greit ut i våre eksempler for middels og høy bruk, men her er det mulig å få lavere priser fra andre operatører, særlig med Tele2s ukespakker.

Pass på

Netcom, Onecall og Chess skiller seg ut ved at de gjør det enkelt for kundene – prisene er ikke veldig mye høyere enn beste markedspris, uansett hva man velger. Men med Tele2 og Telenor må man være våken og velge rett.

Tele2s beste ukespris for det vi regner som kraftig bruk er for eksempel 495 kroner. Men hvis du glemmer å bestille denne pakken, så betaler du 1465 kroner, altså tre ganger så mye. Samme forbruk koster 1518 kroner med Telenor, men hvis du hadde bestilt dagspakker ville regningen krympet til 580 kroner.

Surf som hjemme

Tidligere har mange kunder kommet hjem til sjokkregninger, men de har det blitt færre av, takket være sperrer og advarsler når regningen vokser seg for stor.

- Vi har en kostkontroll som slår inn på 495 kroner og varsling ved 400 kroner, så du skal unngå at kunden går på de magiske smellene  i 40-50.000-kronersklassen man så før, sier Andreassen.

Men Chess-sjefen håper prisene skal videre ned.  

- Spesielt for Europa ønsker jeg jo at man skal kunne ha noenlunde samme forbruksmønster som hjemme, og foreløpig er vi ikke der.

Et Chess abonnement med 5000 MB data inkludert koster for eksempel 269 kroner. Samme forbruk innen EU ville kostet nesten 5.000 kroner.

Gambler

Neste år skal EU innføre det de kaller «roam like at home», altså at prisene for mobilbruk innen EØS- området skal være like eller nesten like hjemmeprisene.  Ett norsk selskap satser på å få kundene til å bruke mobildata som hjemme allerede nå.

- Vi lar kundene bruke av datapakkene fra Norge i EU, mot en pris på 49 kroner dagen, sier Cecilie Vanem, administrerende direktør i Dipper.

Hvis du har en datapakke i Norge på 5 GB skal du altså kunne bruke av denne innen EU, mot en døgnpris. Vanem tror mange synes det er greit å få en fast pris på surfingen, og at 147 kroner for tre dager vil være helt greit for mange.

EU regulerer prisene mobilselskapene må betale i utlandet, og  foreløpig koster det omtrent 1,20 kroner per MB. Men senere i år vil prisen falle til en tredjedel, altså 40 øre. Da vil de 49 kronene Dipper krever per dag dekke 122 MB data. Dette er en ganske romslig dagsbruk.

Men hvis kundene i snitt slår seg helt løs, og setter på tunge nedlastinger, så kan selskapet få solide tap.

- Vi kan gå på en smell, men har regnet på det og er villige til å ta risikoen. Bærer det helt galt av sted må vi bare dra inn hele produktet, men har tro på at dette er veien å gå, sier hun.

Dyrt for bedrift

Dipper er et Telenor-eid selskap for små og mellomstore bedrifter. Bedriftsmarkedet er ellers et segment som ikke akkurat er bortskjemt med gode utenlandspriser.

 DNs pristest viser at Telenor i mange tilfeller tar dobbelt så mye betalt fra sine bedriftskunder som fra privatkunder. For priseksempelet «middels bruk»kan privatkunder slippe unna med 145 kroner for fire dagers surfing, mens bedriftskunder kan velge mellom tilbud på 248, 295 og 311 kroner. Også hos Netcom kommer bedriftene jevnt mye dårligere ut enn privatkundene, selv om forskjellene er noe mindre.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.