Microsofts største kutt så langt skjedde i 2009, i kjølvannet av finanskrisen. Da mistet 5800 jobben. De siste dagene har det blitt spekulert i om nye kutt kunne bli større enn dette, og nå er dette bekreftet.

I en melding fra toppsjef Satya Nadella gjøres det klart at 18.000 stillinger skal bort, altså tre ganger mer enn kuttene i 2009. Av disse er det særlig avdelinger som kommer fra Nokia som rammes hardt. I forbindelse med integrasjonen av selskapet og ny strategi ventes det kutt på rundt 12.500 stillinger.

Nokia hadde gjennomgått flere store kuttrunder, også før Microsoft kjøpte selskapet.

- Dette er nærmere halvparten av folkene Microsoft fikk fra Nokia-oppkjøpet, og større kutt enn folk ventet, skriver Gartner-analytiker Carolina Milanesi til DN, via Twitter.

Kuttene utgjør omtrent 14 prosent av Microsofts totale antall ansatte, skriver Wsj.com.

Senter blir i Finland

Som en del av prosessen slår Microsoft sammen sine enheter for smarttelefoner og enklere mobiltelefoner. Deres ingeniørvirksomhet for mobiltelefoner legges til Salo og Tampere i Finland.

Microsoft har fra før lagt sin utviklingsavdeling for bedriftssøk til Norge, etter oppkjøpet av det norske søketeknologiselskapet Fast.

Microsoft har foreløpig ingen kommentarer til hva som vil skje i Norge, utover meldingene som er sendt ut fra Microsoft sentralt, forteller kommunikasjonsdirektør Christine Korme.

Endringsplan

Kuttene kommer i kjølvannet av en strategimelding Nadella nylig sendte sine ansatte, der han argumenterer for en fremtid for selskapet bygget rundt skytjenester.

Microsofts posisjon har tidligere virket nærmest uangripelig, med svært godt grep om markedet med Windows og Office-pakkene. Men de siste årene har deres maktbase i it-bransjen blitt stadig mer utsatt. Der det tidligere var én dominerende aktør har det utviklet seg en kamp mellom tjenesteuniversene til Google, Microsoft, Apple og Amazon. 

Microsoft har jobbet hardt for å opprettholde sin posisjon og fornye seg, og ifølge toppsjefen er jobbkuttene en del av denne prosessen. 

- Det første skrittet mot å bygge den rette organisasjonen for våre amibisjoner er å tilpasse vår arbeidsstyrke. Med dette som mål vil vi begynne å redusere vårt totale antall ansatte med opptil 18.000 stillinger det neste året, skriver Nadella i en epost til alle ansatte i Microsoft.

 

Billig og bredt

Nokia ble formelt en del av Microsoft 25. april i år, og toppsjef Stephen Elop gikk inn i Microsofts ledelse. Nå har Microsoft sendt ut et brev fra Elop, sammen med brevet fra Nadella, som skal forklare  Nokias nye rolle.

Elop gjør det klart at mobilsalg i seg selv ikke lenger er målet - nå handler alt om å styrke Microsofts posisjon. Det vil i korte trekk si å støtte Microsofts skytjenester og skape et marked for Windows på mobiltelefoner, samt å bygge enheter som kan demonstrere mulighetene som ligger i Microsofts univers.

Strategien betyr blant annet slutten for Nokia X - mobiler med Googles operativsystem Android.

Det betyr også at Microsoft kommer til å fokusere mye på rimeligere modeller fremover, som Elop mener er det raskest voksende markedet.

- Billig og bredt ser ut til å være hovedmeldingen. Dette er måten plattform og tjenestene vil dra nytte av maskinvaren, skriver Milanesi til DN, via Twitter.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.