I dag ble det lagt ut lekkede nakenbilder av en rekke kjendiser på nettet. Lekkasjen startet på bildedelingsnettstedet 4Chan, og ser ut til å være resultatet av en koordinert innsats fra hackere.

Blant navnene på listen er skuespiller Jennifer Lawrence (Hunger Games) og modell Kate Upton. Lawrence er den første som har offisielt bekreftet at bildene, og dermed lekkasjen, er ekte. Andre har gjort det motsatte og sier bildene er falske.

Skuespiller Mary Elizabeth Winstead bekrefter også at bildene er ekte på Twitter. Hun sier bildene er gamle og slettet forlengst, og at det viser at en betydelig og langvarig innsats har gått inn i sankingen av bildene.

Brukte trygghetsfunksjon

På et hackerforum har det blitt lagt ut en fremgangsmåte som mest sannsynlig er forklaringen på hvordan hackingen har blitt utført, skriver The Next Web. Kort og enkelt fortalt er det snakk om en svakhet i Apples «Finn iPhone»-funksjon. Svakheten gjør det mulig for hackerne å bombardere Apples servere med milliarder av mulige passord for et brukernavn, såkalt «brute force attack», uten at det har gått av noen varsellamper hos Apple.

Så lenge Apple ikke har vært klar over svakheten har hackerne kunnet jobbe i ro og mak med å finne kjendisenes brukernavn og etter hvert passord.

Så snart de har knekket passordet har det vært enkelt å laste ned bilder og video som har vært sikkerhetskopiert med Icloud Bildestrøm.

Kriminelt

Takket være Jennifer Lawrences bekreftelse av at bildene er ekte og stjålet kan politiet betrakte saken som en soleklar straffesak. I et lignende, men mye mindre tilfelle ble en mann dømt til ti års fengsel for å ha lekket nakenbilder av skuespillerne Scarlett Johansson og Mila Kunis.

Her i Norge ble en mann dømt til 60 dagers fengsel for å ha stjålet bilder fra flere jenter ved å skaffe seg tilgang til deres Icloud-sikkerhetskopi i fjor sommer.

Helleland dømt til fengsel for datainnbrudd  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.