Norge har nesten alt som skal til for at globale datagiganter skal etablere store serverparker her. Nå ber databransjen, strømleverandørene og industrien om kutt i elavgiften.

I et brev til Stortingets finanskomité oppfordrer IKT Norge, Energi Norge, Norsk Industri og Abelia politikerne om å innføre lav sats på elavgift for store datasentre som bruker mer enn 5 MW strøm i året.

– Det kan være det lille ekstra puffet som skal til for at også Norge kan se etableringer som Sverige og Finland har opplevd, sier Per-Morten Hoff i IKT-Norge til NTB.

Bruker milliarder

Når Facebook etablerer seg med en enorm serverpark utenfor Luleå i Nord-Sverige, og Google gjør det samme i Finland, gir det enorme ringvirkninger. I brevet til finanskomiteen viser initiativtakerne til en rapport fra konsulentselskapet Boston Consulting Group.

Ifølge PCWorld viser rapporten 900 arbeidsplasser skapt i Luleå på to år, mens Facebook har brukt 1,5 milliarder kroner i Sverige. Finnene har klart å endre rammebetingelsene i EU slik at de kan kutte elavgiften for serverparker uten å komme i strid med EUs regler mot subsidiering. Det er en av årsakene til at Google har etablert seg der.

Ren kraft

– Norge er i utgangspunktet enda mer attraktivt enn Sverige og Finland. Kjøling av serverne ved hjelp av kaldluft og stødig og sikker elforsyning er helt essensielt for serverparkene. I Norge har vi i tillegg en strømforsyning som nesten utelukkende er basert på ren vannkraft, sier Per-Morten Hoff.

Det er et viktig tilleggspoeng for store selskaper som bruker mye ressurser på å ha et grønnest mulig ansikt utad. Europeisk kull- og atomkraft klinger ikke like godt i ørene.

Ønskekunder

I Norge er det 1.300 vannkraftverk i et land som er politisk stabilt og har en restriktiv personvernlovgivning. Dette framheves som andre konkurransefortrinn.

– Slike tunge etableringer passer også godt for norske strømleverandører som ønsker seg kunder som trenger like mye strøm året rundt. Og det passer godt inn i et energibilde der vi er i ferd med å få overskudd på strøm, sier administrerende direktør Oluf Ulseth i kraftselskapenes interesseorganisasjon Energi Norge.

Tre i dag

Stortinget oppfordres til å vedta den samme lave satsen som kraftkrevende industri i Norge nyter godt av – 0,45 øre per kWh for datasentre som bruker mer enn 5 MW strøm i året. I Norge er det i dag etablert tre datasentre som i så fall vil få 40 millioner kroner i avgiftskutt.

– Hvor mye et kutt i elavgiften vil koste dersom de store gigantene vi ønsker oss etablerer seg i Norge er vanskelig å anslå. Men ringvirkningene vil langt overgå inntektstapet til staten, sier Per-Morten Hoff til NTB.



Les også: Milliardær bygger datalagringssenter i Telemark
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.


 
Her bygger Facebook ut 84.000 kvadratmeter
 

Frykter signaleffekt av at Facebook valgte Sverige