Som produktanmelder har jeg aldri funnet Apples produkter spesielt spennende. Og spesielt ikke de siste utgavene av Iphone. Årsaken er at Apple hele tiden vegrer seg for å endre på brukeropplevelsen sin. Samtidig er Iphone er veldig viktig produkt å gi oppmerksomhet, siden rundt halvparten av norske smarttelefoneiere har en Iphone.

Ved å trykke hardt på et ikon får man opp en hurtigmeny.
Ved å trykke hardt på et ikon får man opp en hurtigmeny. (Foto: Pers Ståle Bugjerde)

Iphone 6s er et unntak. Denne gangen har Apple lagt inn nyheter som virkelig er innovative og som tar telefonen ett steg videre fra den svært så velkjente brukeropplevelsen Apple har gitt oss siden 2007.

Design

Det ser ut som om Iphone 6s er identisk med Iphone 6 av utseende. Men det er ikke helt riktig. Iphone 6s veier 14 gram mer, 143 gram. I tillegg er den 0,1 millimeter bredere og 0,2 millimeter tykkere enn forgjengeren. Men det er åpenbart bare vekten som er mulig å merke av disse.

Apple har oppgradert materialene litt også. Iphone 6s har hardere glass utenpå skjermen og hardere aluminium i bakdekslet. Dette skal gjøre telefonen mindre bøyelig og mindre utsatt for riper og brudd i glasset.

Fingerskanneren ser ut som før, men er enda raskere. Presisjonen ser ut til å være lik. Bildekvaliteten på skjermen er den samme.

Iphone 6s.
Iphone 6s. (Foto: Per Ståle Bugjerde)
 

Brukeropplevelse

Iphone 6s har oen ny teknologi som heter 3D Touch. Den gjør at telefonen skiller mellom lette og harde berøringer. Dette kan komme til anvendelse i spill, tegneapper og musikkapper. Men Apple bruker også 3D Touch til en usedvanlig endring i måten man bruker Iphone på. På Iphone 6s kan man nemlig trykke hardt på et ikon og få opp en hurtigmeny med de vanligste funksjonene til appen. Meldingsappen lar deg velge de siste kontaktene eller å gå rett til ny melding. Klokkeappen lar deg sette ny alarm eller starte stoppeklokken på direkten. Mange apper støtter dettallerede, og det vil antakelig bli mer eller mindre standard funksjonalitet fremover.

3D Touch er et viktig skritt videre for all brukeropplevelse på berøringsskjermer og det markerer en viktig videreutvikling for Apple.

Kamera

Iphone 6s har fått et helt nytt kamera. Det tar 50 prosent større bilder enn tidligere, men er ellers ganske så likt tidligere Iphone-kamera. Videokameraet støtter nå Ultra HD-oppløsning, hvis man har en skjerm som kan vise det.

Etter én dags bruk vil jeg si at bildekvaliteten er blitt bedre. Varmere farger, bedre skarphet og flere detaljer i bildene. Det ser også ut som om ytelsen i dårlig lys er vesentlig forbedret, men her må vi teste grundigere før vi kan konkludere.

Det nye selfiekameraet tar både større og bedre bilder, men det er usikkert om det kan toppe de beste konkurrentene. Også her kreves mange flere selfies før vi kan konkludere. Men det er et klart kvalitetshopp fra forrige Iphone.

Iphone 6s med «rose gold» farge.
Iphone 6s med «rose gold» farge. (Foto: Per Ståle Bugjerde)
 

Siri

Iphone 6s har fått norsk Siri, det vil si støtte for norsk i den talebaserte assistentappen Siri. I likhet med de fleste talesyntesesystemer er ikke norske dialekter så enkle å håndtere, så de fleste må nok belage seg på å snakke «unaturlig» med Siri. Men når «hun» forstår blir resultatene gode og funksjonen har stor nytte, for eksempel i bil.

Men foreløpig ser det ikke ut som om Siri blir noen bestevenn for de fleste nordmenn.

Konklusjon

Dette er våre første inntrykk etter en dags bruk, en grundig test kommer om noen dager. Iphone 6s er en solid og rask kvalitetstelefon, med godt kamera og en innovativ berøringsskjerm. Men jeg vil ikke si at dette er nok til betale 8490 kroner eller mer for telefonen. Å velge den rimeligste, med bare 16 GB lagring, vil nok bli for lite for de fleste, så 8490 kroner er den laveste prisen i praksis.

Men dersom du kjøper en, vil du nok bli godt fornøyd.

 

Se video: I kø for rosa Iphone

Utsolgt for rosa Iphone
- I år har det vært overraskende mange jenter i køen, forteller butikkjef Truls Nilsen i Eplehuset. Svein Øyvind Kloster kjøper den nye telefonen til kona.
01:06
Publisert:

Les også:

– Jeg visste at han kunne være skruppelløs  

Glad og stolt superblogger

Hun ble årets kvinnelige medieleder  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.