Elektronikkbransjen synes vi burde bruke smartklokker. Det synes mange teknoglade forbrukere også, men frem til nå har det vært litt vanskelig å bli enige om hva en smartklokke skal tilby, og til hvem.

Samsung har laget flere smartklokker, men Gear S2 er deres første runde smartklokke. I tillegg har de en foreløpig betjening av S2. Men hovedspørsmålet å besvare er fortsatt: Hva kan jeg gjøre med S2, som forenkler hverdagen min? Og her sliter Samsung med å gi et godt svar, i hvert fall til de fleste brukerne.

Berlin 03.09.15: Samsung Gear S2 kommer også i en «Classic»-utgave, med litt røffere design.
Berlin 03.09.15: Samsung Gear S2 kommer også i en «Classic»-utgave, med litt røffere design. (Foto: Magnus Eidem)
Design

Samsung Gear S2 er et solid stykke designarbeid. Selve klokken er akkurat passe diskret, passe stor og passe pen. I tillegg til navigasjonsringen rundt skjermen er det to små knapper og selvsagt berøringsskjerm.

Remmene er utbyttbare så man kan velge ulike stiler til ulike situasjoner og antrekk. Man kan jo også bytte utseende på selve urskiven, slik at man får mange ur i ett.

Rullekanten og de to funksjonsknappene «Hjem» og «Tilbake».
Rullekanten og de to funksjonsknappene «Hjem» og «Tilbake». (Foto: Magnus Eidem)
Funksjonalitet

Samsung Gear S2 bruker ikke Googles standard system for smartklokker, men Samsungs egenutviklede system Tizen. Fordelen med dette er at man får utvidet funksjonalitet fordi man kan ha egne apper til klokken i stedet for at den bare viser informasjon fra appene på telefonen. Ulempen er økosystemet, det at de som lager apper må lage en egen Tizen-versjon i tillegg til Apple Watch og Android Wear.

Faktum er at det er svært lite relevant lokalt innhold for norske brukere. Man kan bruke standardtjenestene som stort sett går ut på å varsle brukeren om hva som foregår på telefonen uten å ta den opp. I tillegg kan man bruke én løpeapp, få værvarsel og nyheter fra CNN og Bloomberg. Men dersom dette ikke er relevant er det lite som skiller Gear S2 fra andre smartklokker. Faktisk kan den ofte tilby mindre enn konkurrentene.

Man kan riktignok kopiere inn musikkfiler på klokken så man slipper å ha med telefon på løpetur, men dersom man bruker Spotify eller Tidal er man like langt.

Gear S2 lades med en magnetlader. Praktisk, men det går tregt.
Gear S2 lades med en magnetlader. Praktisk, men det går tregt. (Foto: Magnus Eidem)
Brukeropplevelse

Samsungs nye navigasjonsring er gull verdt. Den gjør det enkelt å lese gjennom innhold på skjermen uten å dekke den med fingeren. I tillegg til dette kan man også sveipe og trykke som «normalt» med fingeren.

Skjermen på S2 er god og fargesterk, men jeg savner en automatisk neddimming av lysstyrken ut fra lyset i rommet. Dette kunne nok spart en del batteri.

I tillegg irriterer jeg meg over at algoritmen som skal spå når man ser på klokken og automatisk skrur på skjermen fungerer motsatt av hva den skal. Her er det stort forbedringspotensial, ikke minst på batterisiden.

Video fra lanseringen av klokken i september:

Samsung Gear S2
Magnus Eidem tar et kjappt blikk på Samusungs nye smartklokke Gear s 2
02:54
Publisert:
Jeg har testet klokken med flere ulike telefoner, og det er ingen tvil om at det fungerer best sammen andre Samsung-produkter. Enkelte Android-telefoner klarte ikke engang å holde på tilkoblingen.

Konklusjon

Samsung Gear S2 er en lekker klokke med en smart, ny betjeningsmåte. Men det er lite smart innhold til den, spesielt for norske brukere. Den fungerer godt til å vise varsler fra telefonen og hvis man ikke har en egen treningsklokke kan den måle puls følge med på hvor du løper. Det at man kan installere egne apper til den er ganske irrelevant for norske brukere.

En smartklokke er et verktøy for de kjappe oppgavene man ikke trenger en hel telefon til, men uten relevante apper tilgjengelig er det lite vits i å betale for denne funksjonen. I så fall finnes det andre veldesignede smartklokker til en rimeligere pris som gjør den samme jobben.

Les flere tester fra DN her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.