Det har vært skrevet mye om virtuell virkelighet (VR) det siste året, men en annen teknologi som også er på full fremmarsj er AR - augmented reality.

Forskjellen er at VR skal erstatte sanseinntrykkene fra våre omgivelser med en andre, virtuelle sanseinntrykk. Altså at man trer inn i en digitalisert «virkelighet», mens AR er å bruke en skjerm til å legge et digitalt «slør» eller lag oppå omgivelsene våre og dermed «utvide» sansene våre med tilleggsinformasjon.

Project Tango er Googles eget prosjekt for å utstyre smarttelefoner, nettbrett og andre personlige enheter med AR.

Under CES-messen i Las Vegas denne uken avslørte Google og Lenovo at den første kommersielt tilgjengelige smarttelefonen med støtte for Project Tango kommer allerede til sommeren.

Måler omgivelsene

Prosjektbeskrivelsen er ganske enkel: Project Tango bruker 3D bevegelsesmåling sammen dybdesensorer for å gjøre en mobil enhet klar over hvilke omgivelser den befinner seg i og hvordan brukeren beveger seg.

Denne informasjonen kan brukes av ulike apper til å gi helt nye bruksområder til en smarttelefon. Blant de åpenbare er spill hvor man kan gjøre rommet man er i til et digitalt spillbrett som man kan bevege seg rundt i. Hittil har AR på smarttelefoner ikke hatt muligheten til å skanne rom i 3D og derfor har de ikke visst formen på objektene i rommet. Med Project Tango kan telefonen for eksempel la spillbrikker gjemme seg bak blomsterpotter og møbler, mens de tidligere bare har blitt tegnet oppå.

Man kan også bruke teknologien til enklere formål, som hjelp til å henge opp bilder sentrert på en vegg eller med riktig avstand til andre bilder.

En mer kommersiell applikasjon er innendørs navigering på kjøpesenter, sykehus eller campus.

Man kan også oppgradere garasjen, i hvert fall digitalt:

&lt;/p&gt;&lt;p &gt;&lt;strong&gt;&lt;a href="https://www.youtube.com/watch?v=44vppay5UDc" target="_blank"&gt;Du kan se mer om Project Tango her (ekstern lenke).&lt;/a&gt;&lt;/strong&gt;&lt;/p&gt;&lt;p &gt;&lt;strong&gt;&lt;a href="http://www.dn.no/topic/CES_2016"&gt;Se alle våre CES-nyheter her.&lt;/a&gt;&lt;/strong&gt;&lt;/p&gt;&lt;/field&gt;&lt;field name="paid"&gt;false&lt;/field&gt;&lt;tag identifier="tag:tema@dn.no,2013:Google" relevance="1.0"/&gt;&lt;tag identifier="tag:tema@dn.no,2013:Virtual_Reality" relevance="1.0"/&gt;&lt;tag identifier="tag:tema@dn.no,2013:Augmented_Reality_AR_" relevance="1.0"/&gt;&lt;tag identifier="tag:tema@dn.no,2013:CES_2016" relevance="1.0"/&gt;&lt;/content&gt;&lt;/escenic&gt;</p></div>(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.