Microsoft-svindelen går ut på at man blir oppringt av en Microsoft-tekniker som skal hjelpe deg med et problem på PC-en din, før svindleren bruker opplysningene som gis til å stjele penger fra bankkontoen din.

- Ifjor lå det på rundt 3.000 kroner per tilfelle, i år er kostnaden 50.000 kroner per tilfelle, forteller Roger Johnsen, direktør for Norsk Senter for Informasjonssikring (NorSIS), til NRK.

Svindelen er et eksempel på såkalt nettbanksvindel, som ifølge en rapport fra Finanstilsynet i vår er seksdoblet i omfang til over tre millioner kroner det siste året. Også svindel ved netthandel er doblet siden 2013 til 188 millioner.

Også Johnsen og NorSIS ser samme tendens, uten at de kan gi konkrete tall på omfanget.

- Men for å gi et lite inntrykk, så sitter vi og håndterer henvendelser fra bedrifter og innbyggere hver eneste dag, sier han til rikskanalen.

Økokrim la i vår ut en advarsel på sine nettsider som ba nordmenn være på vakt mot nettsvindel, og lenket til beskrivelser av de vanligste svindlene.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.