(Berlin/DN) Hodetelefoner med justerbar støydemping var en av de store trendene under årets IFA-messe i Berlin. Flere modeller kommer i butikkene allerede ganske snart og utvalget vil være godt allerede før julehandelen starter.

Passer ikke alltid

Sony flytter grensene for støydemping
Se siste nytt fra teknologimessen IFA i Berlin.
02:54
Publisert:
Hodetelefoner og –propper med aktiv støydemping fjerner støy fra omgivelsene slik at du bare hører lyden som kommer fra hodetelefonene. Slike hodetelefoner har vært populære blant de som flyr ofte, men det har også blitt mer vanlig å bruke dem i åpne kontorlandskap når man trenger ekstra konsentrasjon og ro.

Støydemping er noe man fort blir vant til og har man først kjøpt et slikt hodesett bruker man det gjerne i stadig flere situasjoner, men støydemping har hittil vært en av-eller-på-funksjon som har gjort teknologien attraktiv bare i de situasjoner hvor man ikke behøver å være oppmerksom på lydene rundt seg. Når støydempingen kan justeres, åpner det for bruk i situasjoner hvor støydemping tidligere ikke var anbefalt.

Slik virker det

Libratone Q Adapt On-Ear. Libratones første hodetelefoner kommer med justerbar støydemping.
Libratone Q Adapt On-Ear. Libratones første hodetelefoner kommer med justerbar støydemping. (Foto: Marte Christensen.)
Støy fra omgivelsene dempes enkelt forklart ved at hodetelefonene har mikrofoner på utsiden som fanger opp lydene og deretter sender en speilvendt lydbølge gjennom hodetelefonenes høyttalere slik at lyden blir borte for øret.

Med justerbar støydemping kan man velge om hodetelefonene skal slippe gjennom litt eller mye av lyden fra omgivelsene, ut fra hvor oppmerksom man må være.

Her har produsentene gjort litt forskjellige valg. Enkelte, som Libratone og Sennheiser, setter opp nivåer som slipper gjennom støy i grader. Andre, som Sony, har egne modus for å slippe gjennom stemmer eller trafikkstøy og ikke-konstante lyder. Begge tilnærmingene gjør det mulig å slippe gjennom lyder, men gjøre dem lavere enn de ville vært uten støydemping.

Hush og Quick Attention

En annen funksjon mange hodesett med justerbar støydemping får er muligheten til raskt å deaktivere støydempingen midlertidig for å få med seg noe som skjer. Dette gjøres gjerne ved å legge en hånd på den ene øreklokken eller å trykke inn en knapp på ledningen hvis det er ørepropper.

Libratone kaller dette Hush, mens Sony kaller det Quick Attention. Ved aktivering dempes musikken, mens lyder utenfra slippes inn med forsterkning av stemmer så det som blir sagt skal være mest fremtredende.

Mer brukervennlig

Justerbar støydemping er et naturlig steg videre for hodetelefoner. Det er veldig behagelig å kunne slippe unna støy når man trenger det, men det er ikke alltid trygt eller hensiktsmessig å ta bort all støy.

Støydemping kan også gi en bedre opplevelse av musikken fordi detaljer og nyanser ikke forsvinner i støy.

De første hodetelefonene med justerbar støydemping finner veien ut i norske butikker allerede nå. Vi vil teste dem så snart de blir tilgjengelige. Først ut er Sony MDR-1000X.

Flere nyheter fra IFA-messen.

DNtv anbefaler:

Glem nettbrettet - her er nettbordet
- Slik blir mobilspillene mer sosiale, sier DNs teknologijournalist Magnus Eidem. Han sjekker ut de nyeste teknotrendene på IFA i Berlin.
01:48
Publisert:

Libratone inn på hodetelefonmarkedet
En av de store trendene på teknologimessen IFA i Berlin er hodetelefoner med støydemping. Nå har den danske høyttalerprodusenten Libratone kastet seg på.
02:01
Publisert:

Sony lanserer ny smartelefon på IFA: Nye kamerafunksjoner og lengre batteritid
Flaggskipet har fått navnet Xperia XZ og som tidligere kommer også en mindre utgave av telefonen kalt Xperia XZ Compact.
03:16
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.