De tre norske teknologiselskapene Fast, Trolltech og Operas posisjon i 2007 minner mest av alt om tre hoppere som kommer samtidig over hoppkanten i nyttårshopprennet. Alle tre brukte 2006 til å øke utgiftene voldsomt, og passerer nyttår med blikket stivt festet mot ny bakkerekord. Deres uttalte mål er kort og godt å bli store globale ledere. Innsatsen i spillet er økt med flere hakk.

"Det skal være full fart fremover, skal du vinne."

- Det er spennende at vi har tre slike selskaper i Norge, som er mer eller mindre ledende i hvert sitt raskt voksende marked. Vi kan få tre globale norske programvareselskaper som vil prege hverdagen til folk, sier Arild Nysæther, analytiker i Fondsfinans til Dagensit.no.

Men ambisjonene koster blod – alle tre har gått fra overskudd til tap - og opptrappingen belønnes ikke på børsen.

På et år har Fast-aksjen falt 35 prosent, Opera-kursen er ned 45 prosent, mens Trolltech har falt 27 prosent siden de ble børsnotert i juli. I denne perioden har selskapene skrudd opp salgs- og markedsaktivitetene, samt økt antall ansatte kraftig for å sikre vekst.

Opera Software:

Opera lager nettlesere for alle typer maskiner, og opplever økende interesse fra mobilbransjen, ettersom raskere mobilnett og internett på mobil er i ferd med å ta av - omsider. Opera har en relativt svak posisjon på pc, men er ledende i verden for andre dingser, som mobiltelefoner, tv-bokser og spillmaskiner.

Les mer:

Takker Jobs for tullprat

Kostnadshopp i Opera

- Opera vil bli verdenskjendis

Opera ansatte 23 over natten



Fast Search & Transfer:

Fast vokste i fjor med over 60 prosent, og passerte en milliard i omsetning for sin søkeplatform. Selskapet er helt i tet blant selskapene som leverer bedriftssøk, et marked som vokser raskt. Fast tar mål av seg til å bli platformen andre bygger programmer på - og drømmer om å bli et nytt Oracle.

Les mer:

Fast ser mot de store

Voksesmerter i Fast

Tror Fast blir kjøpt opp

Slående lik historie
Opera, Trolltech og Fast har svært mange likheter, på tross av at de opererer i forskjellige markeder. Alle tre har vært pionerer innen relativt små nisjer, og er derfor ledende nå når disse nisjene er i voldsom vekst.

- Alle tre selskapene er ledende posisjonert innen hver sin teknologi, med globalt marked, og alle disse er innen det som kalles megatrender, sier Pareto-analytiker Håkon Aglen Fredriksen.

Opera-sjef Jon von Tetzchner beskriver endringen i markedet som grunnleggende.

- Tidligere solgte vi nettlesere til selskaper som ikke ville ha dem. Nå er de interessert, og årets 3gsm-messe i Barcelona var tidenes ”høydare” for Opera, sier han.

Alle tre er dessuten teknologiselskaper som fremdeles er ledet av gründere med solide eierandeler.

Mistet troen på visjonene?
De tre selskapene har reagert likt på utviklingen i 2006, de har tråkket gassen i bunn, og økt antall nyansettelser kraftig. De vil investere nå og høste mer siden, og fremdeles være ledende når nisjene deres blir virkelig store.

Men med større marked kommer flere konkurrenter, og er fallet i aksjene et tegn på at markedet ikke lenger tror på visjonene?

Både Nysæther og Fredriksen, mener de tre fremdeles er vinnerkandidater. Og forklarer børssvingningene delvis med dårlig informasjon fra selskapene. Nysæther, som følger Opera og Fast, mener disse selskapene straffes fordi de informerte markedet først på etterskudd om den pågående opptrappingen, og markedet regnet dermed med at økt omsetning skulle gi bedre marginer, ikke tap. Dessuten har børsklimaet endret seg det siste året.

- Børsen har jo ikke bare gått bra det siste året og det har vært dreining mot mindre risikovilje. Man verdsetter nå lønnsomhet mer i forhold til store muligheter, sier Nysæther.

Er dette lurt?
Selskapene selv mener de gjør det eneste rette når de nå blør for veksten. De griper sjansen i markeder som er i eksplosiv vekst. Men ikke alle er overbevist, og BI-professor Petter Gottschalk er blant dem som kritiserer it-bransjen for deres tro på at de er annerledes

- It-bransjen er annerledes enn andre bransjer. Den har selv vedtatt at den er fremtidsrettet, og dermed er det greit å tape penger. Jeg tror det er selvmord, sier han til Computerworld.

Gottschalk er skeptisk til om selskaper som ikke tjener penger i dag vil gjøre det bedre siden, og mener det er mulig å tjene penger samtidig som man bygger opp noe stort, slik som IBM og Component Software. Jon Markus Lervik i Fast valgte nylig å sammenlikne seg med en annen gigant, Oracle, som nesten gikk konkurs for så å bli svært lønnsomt og stort.

Det eneste rette
IDC-analytiker Nils Molin er helt uenig med Gottschalk. I en kommentar til Trolltech og Opera mener han selskapene gjør det eneste rette.

- De har faktisk ingen valg. Det går ikke an å bygge langsomt, det kan du glemme. Da blir du neglisjert og forsvinner. Det skal være full fart fremover, skal du vinne. Og i denne bransjen tar vinneren alt, sier han til Computerworld.

Nysæther er også åpen for at den offensive satsingen kan være riktig på sikt.

- Det kan godt være markedet er slik at de må ta de langsiktige posisjonene nå, og utsette lønnsomheten. Men det får vi ikke svaret på før om en stund ennå, sier han.

Jackpot?
Hva er sjansen for jackpot? Hvor sannsynlig er det at hver av de tre blir ledende også hvis markedene deres blir skikkelig store?

Fredriksen mener Fast har kommet lengst på veien, som ledende aktør med milliardomsetning i et marked som vokser fort. Men de må bevise at veksten blir lønnsom. Og det blir ikke nødvendigvis enten fiasko eller gigantsuksess, mener han.

- Du får ikke noen prosenttall av meg, men jeg vil si det er en god sjanse for at både Fast og Opera lykkes, og det er grunnen til at de er spennende selskaper å følge, sier Nysæther, som ikke følger Trolltech.

Men samtidig er det en sjanse for fiasko, og når selskapene kjører ekspansjon med underskudd, øker risikoen med mulighetene.

- Er sjansen for suksess priset inn i dagens aksjekurs?

- I mindre grad enn før. Det prises på ingen måte inn at de skal ha stor suksess. Derfor er det en betydelig oppside hvis de får en betydelig suksess, sier Nysæther til Dagensit.no.

Hvis selskapene når sine mål kan det altså gi en kjempegevinst, men dette er aksjer for folk med gode nerver og helst lang horisont.

Hvem er din favoritt til å nå sine globale ambisjoner, Fast, Opera eller Trolltech? Si din mening i diskusjonen!

Les flere saker på Dagensit.no!(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.