Startskuddet har gått, og Telenor, Netcom og Ice bygger turbo-3g-nett alt hva remmer og tøy kan holde. Det gjelder å være først ute med et fult utbygd nettverk, ha raskest linje og best dekning. Mobilt bredbånd har blitt blodig alvor.

Og det meste skjer nå, helt samtidig.

I går lanserte Telenor sin turbo-3g-tjeneste, en oppgradert og nesten ti ganger raskere versjon av vanlig 3g. De lover raskt utbygging av store områder før januar. I akkurat samme periode bygger Netcom for harde livet, og Ice oppgraderer og dobler nesten antall master

Les også: Vil vinne mobilkrigen med turbo-3g

Netcom reagerte, men ikke først
Samme dag som Telenor skulle lansere turbo-3g sendte Netcom ut meldingen om at de nå skal bygge ut sitt turbo-3g-nett kraftig. Netcom åpnet et begrenset nett i Oslo i april, men først nå blir det virkelig fart i utbyggingen.

Netcoms melding om opptrapping av utbyggingen kom trolig som svar på Telenors innkalling til pressekonferanse. Telenor sa ikke hva som skulle lanseres torsdag, men de aller fleste i bransjen klarte å gjette det.

Først av alle med nyheten om oppgradert mobilnett var imidlertid utfordreren Ice, som for halvannen uke siden lanserte sitt oppgraderte mobile internett, som bygger på en konkurrerende teknologi. Hastighetene er omtrent tilsvarende turbo-3g.

Les også: Mobilt internett er to klikk unna

Blir enda mye raskere
Utviklingen stopper ikke der. Både Ice og turbo-3g-leverandørene Netcom og Telenor vil øke hastigheten ytterligere fremover.

- Vi vil doble makshastigheten til 7,2 Mbit/s i nær fremtid. Ambisjonen er å få det til om et års tid, og jeg blir forundret om det ikke skjer innen to år, sier Øyvind Vederhus, kommunikasjonsrådgiver i Netcom.

Ketshup-prinsippet
Kontrasten er stor til utviklingen de siste årene. Telenor måtte ha utsettelser før de lanserte 3g i 2004, og Netcom måtte trues med dagbøter før de endelig fikk lansert en begrenset tjeneste, i forhold til det de hadde lovet da de fikk konsesjon til å bygge.

Siden har land etter land lansert turbo-3g, uten at stort har skjedd her til lands. Men nå er det plutselig livsviktig å være først.

Mobilt bredbånd blir viktig
Telenor mener nå turbo-3g vil bli et svært viktig våpen i kampen om mobilkundene.

- Vår markedsandel i mobilmarkedet skal vi beholde og styrke – og da vil mobilt internett være en vesentlig del. Vi vil satse på å bruke det som en måte å skille oss ut på, sier Berit Kjøll, konserndirektør med ansvar for konsumentmarkedet i Telenor.

- En differensiator blir det – men jeg er ikke sikker på at det blir en differensiator for Telenor, sier Vederhus i Netcom.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.