Åpne dokumentstandarder blir obligatoriske i staten, melder Fornyingsdepartementet.

Regjeringen har vedtatt at all informasjon på statlige nettsider skal være tilgjengelig i de åpne dokumentformatene HTML, PDF eller ODF. Hittil har svært mye informasjon kun vært tilgjengelig i Microsofts Word-format. Det er mulig å lese også med andre programmer, men i praksis har det vist seg at konverteringen ofte gir problemer. Dette gjør det vanskeligere å velge andre programvarepakker enn Microsofts.

- Alle skal ha lik tilgang til offentlig informasjon. Fra 2009 vil innbyggerne kunne velge hvilken programvare de vil bruke for å få tilgang til offentlig informasjon. Regjeringens beslutning vil også bedre konkurransen mellom leverandører av kontorprogrammer, sier IT-minister Heidi Grande Røys.





Skuffet
Kommunikasjonsdirektør i Microsoft Eirik Lae Solberg hadde ikke hørt nyheten ennå før Dagensit.no ringte.

- De innøfører åpne standarder? Det er hyggelig, for det støtter vi også, sier han.

Han blir litt mindre fornøyd når vi opplyser at det kun er snakk om Microsoft-alternativet ODF, ikke Microsoft-støttede OpenXML, som nye Office-pakker er basert på.

- Vi er skuffet over denne beslutningen. Men Fornyingsdepartementet har ved flere andledninger sagt de vil vurdere andre åpne standarder fortløpende, inkludert OpenXML. Vi håper de vil inkludere OpenXML senere, så det er et alternativ når dette blir innført i 2009, sier han.

- Hvor viktig er dette?

- Det er viktig for Microsoft at OpenXML blir et likestilt alternativ med ODF, også for de mange norske programvarehusene som lager programmer basert på OpenXML, sier Lae Solberg.

- Har man vært låst med gamle Word-formater?

- Vi opplever at kundene ønsker å ta i bruk åpne formater. Derfor støtter vi utviklingen av OpenXML, sier Lae Solberg .(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.