Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

no_topic

Får kjeft for Microsoft-støtte

Abelia støtter Microsoft i en heftig krangel om dokumentformater.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Regjeringens vedtak om å innføre åpne dokumentstandarder i det offentlige har ført til både støtte og heftige protester fra ulike bransjeaktører.

De ivrigste protestene har nok kommet fra Microsoft, fordi regjeringen har vedtatt å støtte en annen standard for dynamiske dokumenter enn Microsofts OXML.

Les: Åpne standarder blir obligatoriskeMicrosoft får støtte fra bransjeforeningen Abelia, som har sendt et brev til de parlamentariske gruppene på Stortinget. I brevet oppfordres Stortingsrepresentantene til å påvirke Regjeringen til å innføre Microsofts OXML som sidestilt standard med ODF.  • PDF er obligatorisk i tilfeller hvor man ønsker å bevare opprinnelig utseende på et dokument.
  • ODF skal anvendes til å publisere dokumenter som skal kunne endres etter at du har lastet det ned, for eksempel skjemaer som skal fylles ut av brukeren.


Regjeringens vedtak  • HTML skal være primærformatet for publisering av offentlig informasjon på Internett.
Dette brevet får det norske teknologiselskapet Opera til å steile.

- Vi kan ikke leve med at Abelia tar parti med Microsoft, en stor konkurrent av Opera, sier sjefsteknolog i Opera, Håkon Wium Lie.

Les brevet her.

Les Fornyingsministerenes reaksjon på Chaffeys brev: - Underlig av Chaffey

- Abelia er Microsofts budbringer
Det er en kjent sak at Opera mener Microsoft hindrer fri konkurranse. Det norske teknologiselskapet har blant annet klaget den internasjonale programvaregiganten inn for EU-domstolen.

Les: Opera i strupen på Microsoft

EU gransker norsk klage mot Microsoft

  - Vi mener at Microsoft bevisst saboterer internett-standarder som alle andre leverandører er enige om. (.....) Det er derfor leit å se at Abelia har tatt rollen som Microsofts budbringer i Norge, skriver Opera-sjef Jon S. von Tetzchner i brevet til Stortingsrepresentantene.

- Vi er jo ikke det da. Vi prøver så godt vi kan å ta hensyn til alle våre medlemsbedrifters meninger, sier Abelia-leder Paul Chaffey, og skyter inn:

- Vi tar selv ansvaret for det vi skriver i våre brev, og overlater ikke det til medlemsbedriftene, sier Chaffey.

Opera svarer nå med samme mynt, og sender sin oppfatning av saken til de samme som mottok Abelias brev.

Les Operas brev her.

Berettiget kritikk
Opera-ledelsen reagerer sterkt på at Opera ikke fikk mulighet til å ytre sine synspunkter til Abelia før interesseorganisasjonen sendte sitt brev til Stortinget.

Opera-ledelsen mener at Abelia burde tatt en intern diskusjon i Abelia før de sendte brevet til Stortinget.

- Det vanlige er at vi snakker litt med de av medlemmene det gjelder, og så gjør vi oss opp en mening basert på de innspillene vi får. Men det er ikke alltid at prosessen ikke er så bra som den bør være, sier Chaffey.

- Som i dette tilfellet?

- Jeg vil ikke konkludere, men det er en berettiget kritikk fra Opera, sier Chaffey.

Han mener det er bra at Opera også har sendt brev til Stortinget, slik at deres mening også kommer frem og det kan bli offentlig debatt om standardene.

Bruker Microsoft-betalt statistikk
Ifølge Chaffey skrev Abelia sitt brev fordi de frykter at de nye reglene om åpne standarder i det offentlige vil svekke konkurransen, og være tungvint for brukerne.

Abelia viser også til statistikk som vise at kostnadene ved å bruke kun en standard vil være nesten 640 millioner kroner høyere enn ved å innføre to valgfrie standarder. Denne statistikken er hentet fra en rapport analyseselskapet Econ har utført for Microsoft.

- Vi mener at Abelia har vært partiske i sitt utvalg av bakgrunnsmateriale, sier Wium Lie i Opera.

- Hvorfor velger dere å referere til statistikk som er betalt av Microsoft?

- Det er fordi det var den statistikken vi var klar over på det tidspunktet, sier Chaffey, og legger til:

- Vi vet at statistikk kan si mye forskjellig, men det vi er opptatt av er at konkurranse og brukere blir tatt hensyn til, sier han.Abelia

NHOs forening for kunnskaps- og teknologibedrifter

619 medlemsbedrifter med ca 25.000 ansatte over hele landet

Medlemmer innen IT, telekom undervisning, forskning og konsulenttjenester

Etablert 19. juni 2001.

Ledes av Paul Chaffey